tiistai 26. heinäkuuta 2011

Kirsikkapiirakka

Olenkohan muistanut mainita että meillä on ihania naapureita. Olin pihalla lasten kanssa ja naapuri huikkasi että haluatko poimia kirsikoita. Halusinhan minä. Äkkiä hakemaan astiaa kotoa ja puun alle hommiin. Sain poimia ihanan mehukkaita ja kypsiä kirsikoita kupin täyteen. Miten kaunis punaisena notkuva puu onkaan. Kirsikat eivät ole kamalan makeaa lajiketta, ja mies toivoi kirsikkapiirakkaa, joten leipomishommiin siis. Mistään kirjasta en löytänyt mieleistä reseptiä, mutta Tee ite parempaa-blogista löysin tälläisen reseptin. Alkuperäinen resepti löytyy Gordon Ramsayn kirjasta Maailman keittiöt.

Tein ihan ohjeen mukaan, tarkemmat neuvot löytyvät alkuperäisestä viitteestä.

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl sitruunamehua

1 l kirsikoita
1 dl hillosokeria
20 g voita kuutioituna

En saanut pohjaa kovin hyvin kaulittua, ehkä mittasin vähän huolimattomasti voin (en käyttänyt vaakaa) ja jauhot, joten kaunis minun piirakasta ei tullut, vaikkakin hyvää oli. Saatan tehdä piirakkaa toisenkin kerran, mutta voi olla etttä vaihdan pohjan toisenlaiseksi, tai ainakin olen tarkempi. Kirsikat olivat todella mehuisia joten piirakasta jäi hillosokerista huolimatta aika mehukas. Hyvää jäätelön kanssa, oikeastaan erinomaista.


5 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Näyttää sellaiselta, ettei malta odottaa jäähtymistä, vaan pakko läntätä lusikallinen kuumaa piirasta suoraan kitalakeen! Milläviisin otat kivet näppärästi pois kirsikoista?

sauvajyvänen kirjoitti...

No en näppäryydestä tiedä, veitsellä halki ja kiven kaivan sormin pois. Kirsikat on niin harvinaista ja vähäistä herkkua, että noinkin käy.

Yllättävää kyllä, piirakka oli vielä parempaa seuraavana päivänä. Ja se vaikeasti työstettävä taikina oli todella hyvää tässä piiraassa, eli pitäydyn ohjeessa seuraavallakin kerralla.

Anonyymi kirjoitti...

Kirsikankivien poistoon on olemassa oma keittiöväline - kuullostaa ehkä hifistelyltä, mutta kannattaa jos puutarhassa kasvaa kirsikoita. Omani ostin noin eurolla alelaatikosta puun ollessa vasta taimi. Tänä kesänä olin ostokseen oikein tyytyväinen perattuani pari litraa kirsikoita.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa ihanalta piirakalta! Sattuisitko muistamaan tarkempaa ohjeistusta, bloggauksesi linkki vei nyt jollekin spämmisivustolle?

-Salamanteri

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos tiedosta, niinpä tosiaan vie. Olen nyt myöhemmin oppinut, että ei pitäisi luottaa muihin linkkeihin, että tieto niissä säilyisi. Poistin tuon linkin.

Enhän minäkään enää tarkempia ohjeita muistanut, mutta koska tuo on Gordon Ramsayn alkuperäinen ohje, löysin esim. tuollaisen ohjeen http://almondcorner.blogspot.fi/2011/06/cherry-pie.html Ei ole ihan sama, mutta pohja tuntuu olevan. Eli vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää muna ja vatkaa se sekaan. Lisää jauhot ja vähän sitruunamehua. Anna jäähtyä jääkaapissa puoli tuntia. Kauli 2/3 osaa taikinasta ja laita se 23 cm piirakkavuokaan, pidä taas jääkaapissa n. 20 min. Poista kirsikoista kivet sillä välin, ja sekoita niiden joukkoon hillosokeri, kaada ne vuokaan, vuole vähän voita päälle. Kauli loput taikinasta ja suikaloi taikina ja koristele sillä piirakka. Voitele munalla ja paista 200 astetta 10 minuuttia. Alenna lämpö 160 asteeseen ja paista vielä 30-40 min.