maanantai 4. heinäkuuta 2011

Mikroilmastolla on merkitystä

Meillä on mökillä 10 isoa mustaa viinimarjaa, joista saa normaalina vuotena riittävästi marjoja kahden talouden mehuihin ja hilloihin. Punaisia viinimarjoja sen sijaan on ollut vain kaksi, ihan vanhaa perua olevaa pensasta, jotka vaarini isä on aikoinaan tuonut kotipaikalleen tilalta, jossa ei muistettu kuinka vanhoja niiden alkuperä olikaan. Niistä on sitten kaksi poikasta siirretty mökille n. 20 v sitten. Eli pensaiden alkuperä on selvästi 1800-luvun puolelta, ja vaikka tuottavat marjojoja ihan mukavasti, ovat ne pieniä ja kirpeähköjä, eivätkä mitenkään riitä edes yhden talouden tarpeisiin. Minä ostin muutama vuosi sitten omalle pihalle kaupunkiin punaisen viinimarjan, ja koska pensas lähti niin hyvin kasvamaan, ajattelin ostaa pari pensasta myös mökille.

Mökin punainen viinimarja
Kaupungin punainen viinimarja
Koti on kasvuvyöhykkeellä I ja mökki kasvuvyöhykkeellä II. Normaalisti näiden kahden vyöhykkeen välillä en huomaa suurta eroa kasvussa, korkeintaan jokunen päivä-1 viikko myöhemmin alkavat hedelmät ja vihannekset valmistua. Mutta meidän mökillä on kylmä mikroilmasto, ei tarvitse mennnä montaakaan kilometria mihinkään suuntaan, kun kasvu on selvä edempänä, siinä normaalissa vyöhykkeen mukaisessa kasvussa, vaikka se mökillä on jopa viikkoja jäljessä. Esim. papuja en uskalla laittaa maahan ennen juhannusta, kesäkuun alussa maan lämpötila oli vielä selvästi alle 10 astetta. Ja eron huomaa hyvin pensaiden kasvustakin, vai mitä sanotte näiden kahden marjapensaan kokoerosta?  Istutuksella ei kuitenkaan ollut montaa kuukautta eroa, saman verran kesiä kumpikin nähneet, ja kumpikin pensas on samaa lajiketta samalta puutarhalta ostettuna. Huomatkaa vielä, että kotipihan pensaasta on otettu kuva kesän ihan alussa, jolloin lehdet eikä kasvu ollut vielä täydessä koossa/vauhdissa.


4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Huomaako sen muutenkin, esim lumen määrässä? Minä en muista millä kasvuhyöhykkeellä me olemme, seiskassa?

sauvajyvänen kirjoitti...

Lumen määrissä joo voi olla eroja, ja vähän laajemmat mikroilmastot vaikuttavat myös lumen määrään, esim. Salpausselän kohdalla on keskimäärin enemmän lunta kuin muualla samalla korkeudella.

Te olette joko kolmosta tai neljästä, en ole ihan varma. Minä olen katsonút kasvuvyöhykkeet esim. tuolta: http://www.muhevainen.fi/index.php?article_id=987&__from_id__=4699&color=&-pageID=987

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kiitos, pitääpä tutkailla, muistin siis ihan pieleen:)) Meillä alkaa kasvihuoneessa olla tomaatteja jo aika paljon, mutta mitään punerrusta ei ole nähtävillä. Pari amppelikurkkua olemme jo syöneet, ne olivat tosin jo valmiina ostettaessa melkein syöntikunnossa. Nyt huomenissa voi ottaa ensimmäisen meillä kasvaneen.

Anonyymi kirjoitti...

Hei
Olen etsinyt amppelurkun lajikkeita netistä, onko sinulla vielä muistissa/tiedossa minkä niminen lajike sinullaoli?
Maistoin viime kesänä moista kurkkua ja se oli aivan valtavan hyvä, tosin olen jo hukannut lak´jikkeen nimen.
Kosvasti kiitollinen olisin tiedosta!
-Johanna