tiistai 26. heinäkuuta 2011

Mustikkapiirakkaa - vihdoinkin, osa II

Täällä alkaa olla piirakkatehtailun makua, mutta mikä sopiikaan kuuman päivän geokätkeilyn jälkeen paremmin kuin kylmä  raikas mustikkapiirakka. 

Viime viikolla tuli tehtyä toinenkin mustikkapiirakka pullataikinaan, ja samalla pidettyä vähän kokkikoulua, eli opettetua pullataikinan teko serkkupojalle. Ja koko ajan sai kuunnella 6-vuotiaan valitusta kuinka hän ei vieläkään voi syödä mustikkapiirakkaa, vaikka olen jo kaksi pellillistä tehnyt tänä vuonna. Niinpä sitten tänään tein vähän toisenlaisen mustikkapiirakan. Alkuperäinen resepti löytyy Glorian Ruoka&Viini-lehdestä nro 5/2009, olen vaan muokannut reseptiä omaan makuun sopivammaksi. Jätin alkuperäisen ohjeen mintun pois, lisäsin suolaa, ja vaihdoin vehnäjauhot spelttijauhoiksi. Limetin olen jättänyt välillä pois ja laittanut vaniljaa tilalle, mutta limetin (tai sitruunan) raikkaus sopii tähän piirakkaan paremmin..

Pohja:
2½ dl spelttijauhoja
2 rkl sokeria
½ tl suolaa
120 g kylmää voita
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
200 g ranskankermaa
2 dl kuohukermaa
½ dl ruokotomusokeria
1 limetin raastettu kuori
2 tl limetin mehua

Päälle:
1 l mustikoita
1½ dl vettä
1½ dl Multi-hyytelösokeria

Sekoita jauhot, sokeri ja suola sekaisin, nypi rasva joukkoon.Lisää vesi, kelmuta taikina ja laita jääkaappiin tunniksi. Kauli siitä n. 3 mm paksu levy, joka sopii 22-24 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan. Laita taikinan päälle folio, ja sen päälle kuivattuja herneitä, paista 200 asteisessa uunissa 15-20 min. Anna jäähtyä.

Vaahdota ranskankermaa 3-4 minuuttia, vatkaa kerma toisessa kulhossa vaahdoksi. Yhdistä vaahdot, lisää sokeri ja limetit. Levitä taikinan päälle, ja laita mustikat päällimmäiseksi. Valmista kiille paketin ohjeen mukaan ja levitä hieman jäähtyneenä mustikoiden päälle.

Ei kommentteja: