tiistai 19. kesäkuuta 2012

Punajuurikeitto piparjuurikermalla


Minulle punajuuri on kaksi eri lajiketta. On ne talven punajuuret, joita syödään pitkin talvea kun tuoreita vihanneksia ei ole saatavilla tai vähintäänkin ne ovat ankeita tai kaukaa tuotuja. Ja sitten on se toinen punajuuri, se tuore, juuri maasta nostettu. Kuten totesin punajuurisalaattia tehdessäni, mikään ei ole niin hyvää kuin tuore punajuuri. Ja nämä torilta ostetut ovat seuraavaksi parhaita, nostettu sentään muutaman päivän sisään.

Tämä ohje löytyy River Cottage Veg Everyday -kirjasta, ja on minulle uusi tapa tehdä punajuurikeittoa. Voi miten hyvää se olikaan! Tein annoksen pienempänä, mutta laitan tähän määrät alkuperäisestä ohjeesta:

1 kg punajuuria
4 valkosipulin kynttä
muutama oksa timjamia
1 laakerinlehti
loraus öljyä
2 dl vettä

1 litra vihanneslientä (minulla oli hanhilientä)
suolaa ja pippuria

4 cm pätkä piparjuurta
2 dl hapankermaa, paksua jugurttia tai kermaviiliä

tilliä koristeluun (unohtui)

Laita punajuuret ja valkosipulin kynnet kuorineen sekä mausteet uunivuokaan. Kaada päälle öljyä, sekoita hyvin, lisää vesi ja peitä foliolla. Paahda 200 asteessa uunissa noin tunti, kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Anna jäähtyä sen verran, että voit kuoria punajuuret ja valkosipulit. Laita ne tehosekoittimeen ja lisää lientä sen verran että saat tehtyä ne soseeksi. Siirrä sose kattilaan, lisää sopivasti lientä, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Samaan aikaan raasta piparjuuri hienoksi raasteeksi ja sekoita se haluttuun hapanmaitotuotteeseen, minulla oli nyt kermaviiliä. Kun keitto on lämmennyt sopivasti (älä keitä enää), laita se lautaselle, lisää piparjuurikermaviiliä ja tilliä (jos muistat). Hyvä keitto, todella maukas yksinkertainen ruoka.

3 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Oi lääh, melkein maistan tämän suussani. Punajuurien lisäksi himoitsin vihanneskojulla niitä nauriita. Niin kauniin kermanvalkoisia ja mehukkaan näköisiä...

Rva Raadelmasta kirjoitti...

Voi miten kaunis kuva ja ihana ohje! Tätä täytyy kyllä kokeilla.

sauvajyvänen kirjoitti...

Tusla, samaa minäkin olen ihaillut, ei vaan vielä ole tullut ostettua.

Ja RouvaR, kannattaa kokeilla :)