perjantai 15. kesäkuuta 2012

Raparperimarenkipiiras

Päätin kokeilla raparperistä samanlaista marenkipiirasta kuin mitä tein omenahillosta. Ja tämä kokeilu kannatti, sen verran hyvää tuli, ihan kuten siitä omenamarenkipiirakastakin.

3 dl jauhoja
1 tl suolaa
100 g voita
3 rkl vettä 

1 l pilkottua raparperiä
aavistus vettä
1 dl hillosokeria
1 pieni kanelitanko
1 pieni pätkä vaniljatankoa

4 munanvalkuaista
2.25 dl sokeria

Sekoita suola jauhojen joukkkoon. Nypi voi ja jauhot sekaisin, lisää vähän vettä. Pyöritä taikina palloksi, anna tasaantua puoli tuntia jääkaapissa. Kauli (tai levitä) taikina 28 cm piirakkavuokaan. Peitä se kaksinkertaisella foliolla, niin että folio seuraa taikinan muotoja. Paista 10 minuuttia 225 astetta. Ota folio pois varovasti ja paista vielä muutama minuutti jotta taikina saa vähän väriä. Anna pohjan jäähtyä.

Keitä sillä välin raparperihillo. Kaada pilkotut raparperit kattilaan, lisää joukkoon vesi, sokeri, kanelitanko ja vaniljatanko ja siitä raaputetut siemenet. Anna kiehua hiljalleen niin, että saat sopivanpaksuista hilloa. Tämä ei ole kovin makea hillo, joten lisää sokeria jos haluat makeampaa. Anna vähän jäähtyä ja levitä hillo pohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi, levitä raparperien päälle.  Paista 175 asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes marenki on saanut sopivasti väriä. Anna jäähtyä pari tuntia tai mieluiten seuraavaan päivään.

Minä tein piirakan nyt gluteenittomana, käytin Semperin Fin mix -hienoa jauhosekoitusta. Lisäsin jauhoja tuosta ohjeesta, käytin ehkä n. 3½ dl enkä käyttänyt vettä. Paistoin pohjan ilman foliota sen 10 min. Minun piirakkavuoka on niin iso, että nämä määrät riittivät juuri ja juuri, olisi voinut olla vähän enemmän kaikkea. Hyvää kuitenkin oli kaikkien mielestä.

Ei kommentteja: