maanantai 2. heinäkuuta 2012

Lehtikaali-herkkutatti-lasagne



Neljää erilaista lehtikaalia
Lehtikaali-ihanuutta!!! Ihan mieletön paluu kahden viikon jälkeen palstalle ja pihalle. Kerrankin ollut sopivat kelit, joskin viileät, poissaolon aikana. Vettä on tainnut tulla harva se päivä, kai paljonkin, ja kasvit voivat hyvin. Pihan salaattipenkki on rehevä, ei tietoakaan viime kesän ankeudesta. Punajuuret, porkkanat ja sipulit ovat kasvaneet reilusti (ja rikkaruohot), ja lehtikaalipenkki on niin rehevä, että sitä oli pakko harventaa. Kylvin siemenet aika tiheään juuri siitä syytä, että voin alkaa käyttää satoa heti pienestä pitäen. Ja nyt sitä satoa on! Ihan mieletöntä. Ihan uskomatonta.

Pääsin nyt kokeilemaan River Cottage Veg Everyday-kirjasta Lehtikaali-sieni-lasagnea. Heti kun sain kirjan käsiini, tänä resepti nousi ylitse muiden tehtävien ruokien listallani. Eikä suotta, ihan paras lasagne ikinä! Käytin pakastettuja herkkutatteja, ohjeessa käytettiin tuoreita, mutta enhän minä jaksa sieniaikaa odottaa. Tässä oli aika monta vaihetta limittäin, mutta ruoka on kaiken vaivannäön väärtti. Kirjoitan ohjeen tähän vähän eri järjestyksessä kuin kirjassa, sillä näin minä sen tein:

Maitokastike:
 7.5 dl täysmaitoa
1 laakerinlehti
1 sipuli
1 sellerinvarsi (minulla ihan pieni kun ei ole isoksi ehtinyt kasvaa)
muutama kokonainen mustapippuri

50 g voita
50 g vehnäjauhoja
2 tl sinappia (jätin pois)
suolaa, mustapippuria

Täytteet:
n. 300 g lehtikaalia, paksuimmat kohdat varsia poistettuna
vähän vettä, suolaa

30 g voita
pari dl pakastettuja herkkutatteja (ohjeessa 500 g tuoreita sieniä)
1 valkosipulin kynsi (ohjeessa 2)
muutama timjamin oksa

Lopuksi:
175 g lasagne-levyjä
n. 20 g Parmesania raastettuna (saattoi tulla ihan pikkasen enmmän)


Laita maito kattilaan, lisää joukkoon mausteet ja vähän pilkotut sipuli ja sellerinvarsi. Anna maidon juuri ja juuri kiehahtaa, siirrä sivuun maustumaan.

Irrota lehtikaaleista kovat varret pois, pilko lehtiä vähän. Heitä ne kattilaan, lisää vettä ja suolaa. Veden ei tarvitse peittää kaaleja kokonaan, sillä ne painuvat pian kasaan. Sekoita vähän ja anna kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan. Valuta kaalit mahdollisimman kuivaksi lävikössä.

Laita paistinpannulle vähän voita, ja hauduta sienistä nesteet pois. Pakastetuista herkkutateista se oli jo tehty, joten muutama minuutti pannulla riitti. Lisää timjameista lehdet ja pilkottu valkosipuli, anna maustua vielä hetki pannulla.

Valmista maitokastike loppuun. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot joukkoon. Valuta lämmin maito siivilän läpi ja sekoita hyvin vispilällä, ettei jää paakkuja. Anna kiehahtaa vähän, jotta kastike sakenee. Lisää vähän pippuria ja suolaa (ja sinappia jos haluat).Ota puolet maitokastikkeesta eri kulhoon/kannuun, ja kaada toisen puolen joukkoon lehtikaalit.

Kokoa lasagne vuokaan. Ohjeessa tehtiin vain kaksi täytekerrosta, minä käytin pienempää vuokaa, ja täytekerroksia tuli kolme. Minä kokosin näin, kerrokset käänteisessä järjestyksessä, eli ensimmäisen on se alin kerros:

puolet erillisestä valkokastikkeesta (eli 1/4)
1 krs lasagnelevyjä
puolet lehtikaali-valkokastikeseoksesta
1 krs lasagnelevyjä
sienet
1 krs lasagnelevyjä
toinen puolet lehtikaali-valkokaaliseoksesta
1 krs lasagnelevyjä
puolet erillisestä valkokastikkeesta (eli 1/4)
Parmesan-juustoraaste

Paista n. 40 minuuttia 180-asteisessa uunissa. Ihan paras lasagne ikinä (ai niin, sanoin sen jo)! Ja jälkiruuaksi jäätelösoodaa, aika hyvä lomapäivä.

Näin rehevä salaattipenkki oli odottamassa mökiltä tulleita
Salaattipenksisä oikealla alhaalla selleri, otan siitä aina varren kerrallaan kun tarvitsen. Takana oikealla näkyy pinaatti, melkoisesti paremmin onnistunut kuin viime vuonna, jee.
 
Palsternakka
Viime vuonna sain kokonaista kolme pientä palsternakkaa, mutta tänä vuonna tilanne on ihan eri! Ovat itäneet hyvin, ja kasvaneet jo näin isoiksi näin aikaisessa vaiheessa kesää.

Blue Kongo kukkii


4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Meillä on nyt eka kertaa mangoldia, oliko sinullakin sitä? Miten sitä käytetäänkään? Muistan vain jonkun enkkuohjelman, jossa se paistetaan, kuten niin moni kasvis siellä tunnutaan tekevän:)

sauvajyvänen kirjoitti...

Minulla ei ole sitä ollenkaan tänä vuonna, olen joskus yrittänyt saada sitä kasvamaan, mutta en kovin hyvällä menestyksellä. Joskus sitä tulee ostettua, käytän aika samaan tapaan kuin pinaattia, siis piirakoissa, keitoissa ja wokeissa. Minusta sen maku ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin lehtikaalin, eli tuskin tulen jatkossakaan sitä ainakaan paljoa laittamaan. Voisihan sitä kokeilla ensi vuonna, sain yhden ilmaispussin siemeniä.

Tusla kirjoitti...

Minä laitoin mangoldia tulemaan ja sehän on itänyt todela hyvin. En todellakaan tiedä, mitä siitä vielä tehdään, mutta onneksi on aikaa pohtia ja etsiä reseptejä.

Mutta nyt jäinkin miettimää, että onko se 1 lehtikaalin taimi ihan liian vähän. Kuvittelin, että suorakylvöstä ei tulisi mitään ja ostin kauniin violetinsävyisen taimen.

Ihanaa vihreyttä!

sauvajyvänen kirjoitti...

Itäminen on aina vähän mystistä, koskaan ei voi olla varma kuinka käy. Ehkä minullakin olisi mangoldi onnistunut, kun olisin uudemman kerran yrittänyt. Viime vuonna sain jättisadon tillistä, tänä vuonna se iti todella huonosti, ja rivissä on pitkiä tyhjiä pätkiä.

Kyllähän yhdestä lehtikaalista jo muutaman ruuan saa, se kasvaa kyllä isoksi jos tilaa on. Minusta se on niin tosi hyvää, ja tarkoitus käyttää sitä paljon, siksi laitoin sille palstalla kokonaisen penkin. Lisäksi omaan pihaan kylvetyt jätän tätä alkuharvennusta lukuunottamatta talveksi, jos tulee luminen talvi, siitä riittää syömistä kevääseen saakka. Palstalta sitä ei voi lumien jälkeen hakea, mutta omasta pihasta voi :)