perjantai 27. heinäkuuta 2012

Villisikaa inkivääri-soijakastikkeessa ja grillattuna


Valmistin taas villisikaa mökkiviemisiksi, aivan kuten viime vuonnakin. Paistoin lihan kypsäksi liemessä ja valmistin makean kastikkeen liemestä ja sokerista. Tämä on resepti jota tuskin voin ihan tälläisenään toistaa, mutta toisaalta hyvää tulee varmasti kunhan tekee vähän sinne päin mitä sattuu olemaan. Samalla tein iltapalaksi pienen naudan potkan, ja yksi pakastimesta lentänyt kyyhkynenkin päätyi mukaan. Olen tehnyt villisikaa niin monta kertaa melko pelkistettynä, nyt halusin saada vähän toisenlaisia makuja.

Hain juurekset ja sipulit palstaltani. Kyllä oli hyvä mieli, kun sipulit olivat jo lapsen nyrkin kokoisia. Enkä meinannut uskoa silmiäni, kun nostin lähes oman nyrkin kokoisen valkosipulin maasta. Vau! En uskonut että ne voivat kasvaa omassa savimaassa noin isoiksi.

1.9 kg villisian lapaa
Lihat menossa uuniin
400 g naudan potkaa, 1 kyyhky (sattuivat tulemaan mukaan)
pari sipulia
1 omena
porkkanoita (harvennuksista)
palsternakkaa (harvennuksista, ihan pieniä)
3 valkosipulin kynttä
5 cm pätkä inkivääriä

2 dl karkkipossun haudutuslientä (tai soijakastiketta)
½ dl punaherukkasiirappia (tai jotain hilloa muutama rkl)
½ dl omenaviinietikkaa
3 dl vettä
chilirouhetta
pippuria myllystä

Laita lihat uunivuokaan. Lisää omena, sipulit ja juurekset pilkottuna vuokaan. Pilko valkosipuli ja inkivääri ohuiksi siivuiksi, levitä nekin vuokaan. Sekoita liemen aineet ja kaada sekaan. Lisää lihan päälle chiliä ja pippuria. Peitä vuoka foliolla tai kannella. Paista 125-150 asteessa 5 tuntia, kunnes liha on aivan mureaa.

Nosta liha jäähtymään, siivilöi liemi, syö naudanpotka tässä vaiheessa (kyyhky syötiin jo aiemmin). Laita liha jääkaappiin odottamaan jos grillaat vasta seuraavana päivänä.

Ota noin 700 ml lientä kattilaan ja keitä sitä kasaan reilusti, taisi jäädä pari desiä jäljelle (pakastin 500 ml lientä seuraavaa kertaa varten). Lisää joukkoon joko palmusokeria tai fariinisokeria n. 100 g. Keitä kunnes saat paksua siirappia. Grillaa lihoihin hyvä pinta ja sivele siirappiliemellä. Syötiin erilaisten salaattien kanssa, oli todella hyvää.



Ei kommentteja: