sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Hyvä, parempi, kyyhkykeitto



Pakastimesta löytyi ylivuotisia kyyhkyjä. Ajattelin käyttää ne vähän erilaiseen keittoon mitä yleensä on tullut tehtyä. Löysin River Cottage Meat Book -kirjasta mielenkiintoisen reseptin (Game soup eli pelikeitto kuten lapset sanoivat), jota ajattelin kokeilla, tosin muokaten ohjetta ihan reilusti. Ohjeessa käytettiin pelkkiä rankoja ja siivilöityyn liemeen lisättiin vain ohra, mutta koska minä käytin kyyhkyt kokonaan tähän ruokaan, lisäsin myös rintafileet keitton joukkoon, samoin vähän porkkanaa. Tämän keiton voi tehdä mistä tahansa riistalinnusta ja miksei kanastakin. Suosittelen, nyt taisi tulla paras kyyhkykeitto mitä olen eläessäni tehnyt (paitsi edelleenkään ei uponnut lapsille). Tämä ei ollut kenenkään toivekeitto, mutta kyllä yhteen viikkoon mahtuu enemmänkin kuin yksi keitto.

4 kyyhkyä
voita
suolaa, pippuria
100 g hyvää pekonia (esim. Pajuniemen)
2 porkkanaa
1 sipuli
sellerinvarsi

loraus jaloviinaa
1 dl portviiniä
2½ dl punaviiniä
1 l kanalientä/possulientä/vettä

1 rkl tomaattipyrettä
1-2 valkosipulinkynttä liiskattuna
2 laakerinlehteä
½ tl timjamia (tai pari vartta tuoretta)
1 rkl pihlajanmarjahyytelöä (ohjeessa oli chutneyta tai hilloa)

rintafileet paloina
1 porkkana
100 g ohraa
suolaa ja pippuria

Irrota rintalihat kyyhkysistä ja ruskista ne padassa, rouhi päälle suolaa ja pippuria, ja siirrä syrjään odottamaan. Pilko rankoja vähän pienemmäksi ja ruskista nekin kuumassa padassa, nosta odottamaan. Paista pekonia samalla pannulla ja lisää pilkotut kasvikset sekaan ja ruskista niitä kevyesti. Lisää kyyhkyjen rangat takaisin pannuun ja jatka paistamista hetki. Sekoita toisessa kattilassa alkoholit ja liemi tai vesi, anna kiehahtaa. Kaada kiehuva neste lihojen ja vihannesten päälle, lisää tomaattipure, valkosipuli, laakerinlehdet, timjami ja hillo. Lisää vettä tarvittaessa niin, että kaikki peittyvät. Anna poreilla hiljalleen n. 1 h 15'. Nosta sattumat pois liemestä reikäkauhalla ja ohjeen mukaan siivilöi liemi kankaan läpi puhtaaseen kattilaan. Minä jätin kuitenkin osan sipuleista ja pekonista keittoon, enkä siis siivilöinyt tässä vaiheessa sen enempää. Lisää siivutetut rintafileet ja porkkana, keitä vartin verran. Lisää ohra ja keitä toinen vartti. Kannattaa katsoa kuinka paljon ohra tarvitsee keittämistä, niissä on aika paljon eroja, eli lisää ohra siinä vaiheessa kuin tarvitsee ohjeen mukaan.

Keitto ei ollut visuaalisesti mitenkään ihmeellisen näköinen, mutta maultaan oli kyllä ihan mielettömän hyvää, parasta kyyhkykeittoa mitä olen syönyt!


7 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Oi jospa meilläkin olisi ensi syksynä kyyhkyä tarjolla... Enkä pahoittaisi mieltäni parista hanheatakaan. :) jos keittoon tulee portiviiniä ja punkkua, sen on pakko olla aikamoisen hyvää.

Nanna kirjoitti...

pidetäänpä mielessä tämäkin, jos sattuisi sellainen ihme, että kyyhky lautaselleni jostakin tipahtaisi... :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Tusla, juuri noin :)

Nanna, jossei satu niitä kyyhkyjä tipahtelemaan, niin suositetlen tekemään jostain muusta siivekkäästä mikä sattuisi tippumaan.

Jaska Jokunen kirjoitti...

Kyyhkyä ei nyt satu olemaan, joten taidan kokeilla tästä jotain versiota peltopyyllä. Kiitos vinkistä!

sauvajyvänen kirjoitti...

Suosittelen kokeilemaan. Käytin muuten tähän ja tuohon lauantain häränhäntäpataan sitä sinun suosittelemaa Milestii Mici Codrua, joka on aivan loistava ruuanlaittoviini. Nyt meni viimeinen pullo, pitää taas käydä kaupoilla.

Jaska Jokunen kirjoitti...

Niinpä, itsekin sitä ruuanlaitossa käytän, vaikka joku voisi sanoa melko porhoksi, kun lorauttaa kastikkeeseen tai keittoon vuosikertaviiniä vuodelta 1987 :) Aika harvalla on lasissaankaan yli 25 vuotta vanhaa viiniä…

sauvajyvänen kirjoitti...

Hih, en ajatellutkaan asiaa noin :D