lauantai 5. tammikuuta 2013

Sitruunainen hummus


Minä en ole koskaan ennen tehnyt hummusta, enkä tiedä kuinka oikeaoppinen tämä resepti on. Tämä on kuitenkin hyvää ja maistuu ihan sitruunaiselle hummukselle :) Otin ohjeen River Cottage Everyday -kirjasta ja tein sen näin:

125 g kuivattuja kikherneitä

1 laakerinlehti
½ tl suolaa

1 sitruuna (ohjeessa oli 2, mutta minä sain yhdestä sitruunasta riittävästi mehua)
1 pieni valkosipulin kynsi
3 rkl tahinia
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Huuhtele kikherneet ja liuota niitä yön yli reilussa vedessä. Vaihda vesi, lisää laakerinlehti ja liuotetut kikherneet ja keitä 3 h (tämä siis kirjan ohjeen mukaan, juuri huomasin että purkissa luki 1 h). Lisää suola keittämisen loppuvaiheessa. Valuta kikherneet, säästä vesi ja heitä laakerinlehti mäkelään. Yhtälailla voisi käyttää tölkitettyjä, nämä vaan ovat parempia (joo, en ole suuri kikherne-fani).

Laita 4 rkl keitinlientä tehosekoittimeen, lisää puolet kikherneistä, 4 rkl sitruunamehua ja valkosipuli. Aja muutama sekunti-pieni hetki, lisää loput kikherneistä, tahini ja öljy. Tarvittaessa ohenna öljyllä tai sitruunanmehulla, lisää suolaa ja pippuria maun mukaan sekä mahdollisesti sitruunamehua tai tahinia kunnes hummus maistuu suun mukaiselta.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Samoista aineksista (laakerinlehteä lukuunottamatta) meillä ainakin hummus tehdään, suhteita voi muuttaa mielialan mukaan. Käytän yleensä luomukikkejä tölkistä tai pahvipakkauksesta, itse tulee keitettyä aika harvoin.
Löysennän töhnän usein sitruunalla, vedellä ja ihan vähällä öljyllä ja lurautan öljyä valmiin tahnan päälle. Valkosipulin leikkaan pieneksi ja pyöräytän käsin valmiin hummuksen joukkoon koska joskus tehosekottimella yms. ajelu tekee sen kitkeräksi.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tykkäsivätkö lapset teillä tästä? Meillä on vähän ollut kaikenlaisten tahnojen kanssa aina nenät nyrpällään, voisi varmaan kokeilla jo uudelleen, kun ovat niin isoja jo.

sauvajyvänen kirjoitti...

luimupupu, hyviä vinkkejä, kiitos.

Campasimpukka, vaikea tietää kun eivät suostuneet edes maistamaan, enkä pakottanut. Meillä tykkäävät kyllä esim. guacamolesta, mutta mitkään papujohdannaiset eivät meinaa maistua.

Hannele kirjoitti...

Voisin elää hummuksella! Aiheutit akuutin himon, nam.

sauvajyvänen kirjoitti...

Hannele, tämä oli kyllä hyvää. Ja taidan olla sitä mieltä että kuivatuista kikherneistä itse keittäen tulee vielä parempaa kuin tölkkipavuista tehtynä, tai sitten tämä vaan oli hyvin toimiva resepti.

Karo kirjoitti...

Itse en käytä tahinia (ja olen kuullut, ettei sitä yleensä muutenkaan käytetä, tiedä sitten), mutta tuohan on vain makuasia ja monet tietääkseni tahinia käyttävät. Itsellä käyttämättömyys johtuu pitkälti siitä, ettei sitä kaapissa juuri koskaan ole! :)

Tein pari päivää sitten pitaleipien kaveriksi avokado-hummusta ja se oli mielestäni varsin hyvää. Siihen tuli siis purkki kikherneitä, yksi avokado, sitruunamehua, 1-2 valkosipulinkynttä, 1/2 tl tabascoa ja suolaa maun mukaan. Resepti taisi sanoa, että myös hienonnettua (juusto)kuminaa (noista englanninkielisistä ei aina ota selvää, kun puhuvat kuminasta ja tarkoittavat jeeraa) mutta sen unohdin laittaa mukaan. Tästä on tulossa blogipostaus kartsinpartsiin kunhan ehdin, kauhea työkiire... :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Karo, minäkin huomasin myöhemmin, ettei kaikissa ohjeissa tahinia ole, mutta nyt sitä ainakin tulee vähän aikaa käytettyä kerran sen ostin.

Kiva kun löysit tänne :)