keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Piparitaikina taloihin ja isoihin kuvioihin


Tämä on äidiltä saatu resepti. Tällä ohjeella äiti teki joka vuosi piparitalon sekä isoja sydänpipareita kuusta koristamaan ja meidän kavereille lahjoiksi. Minä olen muuttanut vähän maustamista, alkuperäisessä ohjeessa oli maustepippuria reilusti, samoin inkivääriä, mutta minä laitan samat mausteet kuin normaaliin piparitaikinaan. Ja huomatkaa, että tämä on munaton pipariresepti, eli sopii myös kananmuna-allergisille.

Minun tulee leivottua piparitalo suunnilleen joka toinen vuosi, ja aina silloinkin ihan tavallinen yksinkertainen talo tontun tuomilla talomuoteilla. Unohdan aina, kuinka ohueksi ja tasaiseksi taikina kannattaa kaulia ennen pipareiden paistoa. Jos vaikka nyt muistaisi seuraavalla kerralla kun sen tähän kirjasi ylös. Nurkat ovat aina vähän vinksin vonksin, joskus on unohtunut ovi tai joku muu vastaava (vai menikö se niin että milloin olen muistanut?), mutta yhtäkaikki melkein aina taloa on ollut suunnilleen kiva tehdä. Kaukana on kuitenkin minun tekemät talot niistä, joita saamme ihailla kaikissa naistenlehdissä, joululehdissä, blogeissa ja kirjoissa. Ymmärrän myös hyvin, että miksi Ei mennyt kuin Strömsössä -sivustolla näkyy niin paljon piparitaloja. Tämä talo, tai mikään aikaisemmista taloista ei läpäisisi minkään sortin rakennustarkastuksia. Toisaalta nurkista vetää niin, ettei sisäilmakaan pääse liian huonoksi. Minä haluaisin koristella talon itse, mutta nin lapsetkin haluavat koristella talon, mies jo ehdotti että pitää tehdä kaksi taloa. Ehkä vielä joskus...
1974

200 g voita
5 dl sokeria
2 dl siirappia
2 dl vettä
3 tl pomeranssinkuorta
3 tl kanelia       
2 tl neilikkaa       
2 tl inkivääriä
½ tl maustepippuria
13 dl vehnäjauhoja
1 rkl soodaa

Kiehauta rasva, sokeri, siirappi ja mausteet. Anna jäähtyä. Lisää vehnäjauhot ja niihin sekoitettu sooda ja sekoita tasaiseksi. Peittele taikina tai laita muovipussiin ja anna makujen tasaantua jääkaapissa yön yli. Seuraavana päivänä leivo piparit ja paista niitä 200 asteessa vajaa kymmenen minuuttia tai sopivasti.

Liimaa osat sulatetulla sokerilla ja koristele haluamallasi tavalla tai anna lasten koristella. Tänä vuonna pihalla piti olla muutama kuusi, koko perhe, karhu, lehmä, hevonen ja hirvi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tulipa siitä nätti. Mietin kanssa että perustaikinan mausteilla talon 'purku' on vieläkin mieluisampaa ;-).

Leppoisaa joulun aikaa teille kaikille!!
Ex-naapuri

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, niinhän se on. Ja kiitos samoin teille kaikille!