tiistai 11. helmikuuta 2014

Talven salaatteja

Näillä pääsee jo pitkälle

Sain idean tähän postaukseen keskustelusta, jossa pohdimme kuinka ankeita salaatit, tomaatit ja kurkut ovat talvella: mauttomia tai jopa pahoja, ja kalllita. Kun totesin ettei meillä juurikaan syödä salaatteja talvella, oli ihmetystä ilmassa että mitä sitten. Ja muisteltiin aikaisempaa keskustelua jossa minä puolestani olin ihmetellyt että miten niin joku ei saa syötyä puolta kiloa kasvikunnan tuotteita päivässä, eli että "miten niin teillä ei syödä salaattia jos kerran syötte niin paljon kasviksia". Sitä en tiedä, onko tästä postauksesta kenellekään iloa, vai onko nämä itsestäänselvyyksiä kaikille, mutta esim. näitä meillä syödään talviaikaan:

Cole slaw

Idioottivarma kaalisalaatti, joka tietysti on parhaillaan kesän ensimmäisestä kaalista ja porkkanoista, mutta erittäin hyvää myös talvella

Greippi-avocado-salaatti

Loistava makumaailma etenkin aikuiseen makuun. Chilit suoraan pakastimesta ja sitrushedelmien sesonki on juuri talvella

Idut

Kun kaipaa jotain tuoretta ja elinvoimaista, niin idättäminen on siihen hyvä ratkaisu. Lasten suosikkeja mung-pavut ja sinimailanen

Juurestikut

Lanttua, porkkanaa ja kyssäkaalia tikuiksi ja kaikki syövät mielellään

Herneenversot

Laita purkkiin vähän multaa, lisää kuivattuja herneitä päälle, purkki ikkunalaudalle, ja vähän ajan päästä ikkunalaudalla kasvaa herneenversoja. Hyvää sellaisenaan.

Kaali-ananassalaatti

Raastettua kaalia (½ kaali) ja tölkkiananasta (1 pieni prk). Tölkkiananaksen sijaan appelsiini sopii myös hyvin, tosin ananas on lasten suosikki. Pidän puolikkaan kaalin hyötyjä suurempana kuin säilyketölkin haittoja, voin tosin olla väärässäkin.

Keitetty/höyrytetty kukka- ja parsakaali

Uskokaa tai älkää, mutta meillä lasten suurta suosikkia. En vielä ole onnistunut keittämään niin suurta annosta että jotain olisi jäänyt yli.

Lehtikaalikeitto, kirkas

Ei varsinainen salaatti, mutta syödään salaatin sijaan alkukeittona.

Parsakaalisalaatti

Jälleen salaatti joka on parasta kesän ensimmäisistä parsakaaleista, mutta voi syödä myös talvella.

Raasteet

Porkkanaraaste ylivoimaisesti parasta, lantturaaste kakkosena. Juuri raastettua porkkanaa menee ruuan lisukkeena juuri niin paljon kuin sitä on viitsinyt raastaa.

Rosolli/punajuurisalaatti

Mikään ei voita rosollia joka on tehty vasta nostetuista punajuurista ja porkkanoista, paitsi talven rosolli joka tulee värien ja vitamiinien kaipuuseen. Kannattaa vaihdella mitä kaikkea laittaa, niin ei varmasti kyllästy. Yksinkertainen punajuuri-porkkana-omenasalaatti on etenkin lasten herkkua.

Uunijuurekset

Taaskaan ei varsinainen salaatti, mutta hyvä kasvislisuke ruualle. Kaikkia mahdollisia juureksia paloiksi, päälle vähän hunajaa, balsamico-viinietikkaa ja yrttejä, uuniin 225 asetta puolisen tuntia ja se on siinä.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä lista. Meillä talven perusjuttuja ovat kurkku-kiwisalaatti oliiviöljyllä ja hyvällä etikalla, sekaan mahdollisesti yrttejä, tzatziki, höyrytetyt porkkanat (usein survottuna ja maustettuna sitruunamehulla ja juustokuminalla) ja papusalaatti (papuja, kurkkuja, valkosipulia, pikkutomaatteja purkista, öljyä, etikkaa). Tomaatit ja ruukkusalaatit saavat jäädä kauppaan, ovat mauttomia ja kalliita laatuun nähden.

sauvajyvänen kirjoitti...

Papusalaattia voisikin tehdä, kuulostaa hyvältä.

Tusla kirjoitti...

Kyllä tuo tuorekurkun liki 6 euron kilohinta hiukka kans kirpaisee. Hyvä muistilista. Punakaalia tuleekin ihan liian harvoin ostettua ja laitettua. Ja punajuurisalaatti itse tehtynä voisi myös olla seuraavana listalla.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä olen nähnyt täällä kurkkua melkein 7 euron kilohintaan. Jäi kylläkin kauppaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos mahtavasta listauksesta! Tässä on niin sitä kaikkea mistä pidän. Raastepuolella olen tällä hetkellä kovin tykästynyt myös raastettuun tuoreeseen punajuureen, johon lisätään raastettua omenaa ja snadisti tuoretta piparjuuriraastetta,

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos kivasta kommentista :) Ja kiitos hyvästä vinkistä, tuon täytyy olla todella hyvä raaste.