sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Luomubroileria Nannan ohjeella


Tilasin Kauppahalli24:stä L'Uomu Nokka -broilerin kokonaisena. Minusta hinta oli ihan kohtuullinen, vaikka tietysti vähän eri hintaluokassa kuin tavalliset jyväbroilerit mitä on normaalisti ollut tarjolla. Kokonainen broileri on mielestäni mitä parasta pyhäruokaa, ja heti tilatessani ajattelin että teen tästä jollekin sunnuntaille ruuan. Halusin kokeilla jotain uutta reseptiä, ja hetken googlailtuani löysin Kaikki äitini reseptit -blogista Riettaan kanan ohjeen. Vaikka teksti jo sinällään oli vakuuttava, niin kommenteja lukiessani olin vielä varmempi että juuri tästä tulee tämän sunnuntain ruoka. Vähän muutin ohjetta, mutta en paljoa. Näin minä tein meille pyhäaterian:

1 kokonainen (luomu)broileri (1.55 kg)
suolaa, pippuria myllystä
1 sipuli
muutama valkosipulin kynsi
50 g voita sulatettuna
1 rkl savupaprikajauhetta
8-10 pienehköä perunaa, minulla vastaava määrä Blue Kongoa, osa ihan pikkuruisia
4-5 pienehköä porkkanaa
öljyä, timjamia, yrttisuolaa

Taputtele broileri kuivaksi talouspaperilla. Suolaa ja pippuroi sisus. Tunge pilkotut sipulit sisään. Asettele broileri vuokaan. Sulata voi ja lisää sulaan voihin savupaprika. Sivele broileri kauttaaltaan paprikavoilla, rouhi suolaa päälle ja laita 150 asteiseen uuniin 20 minuutiksi.

Pese sillä välin perunat ja porkkanat. Halkaise isoimmat perunat, ihan pienet voi jättää kokonaiseksi. Kuori porkkanat ja laita nekin muutamaan osaan. Laita kulhoon n. 1 rkl öljyä sekä vähän timjamia ja yrttisuolaa (tai merisuolaa) ja pyöräytä perunat ja porkkanat öljyssä.

Ota broileri uunista ja asettele perunat ja porkkanat reunoille. Nosta uunin lämpötila 180 asteeseen ja jatka paistamista 45 minuuttia. Voitele broileria muutaman kerran savupaprikavoilla. Nosta lämpö 210 asteeseen ja paista vielä 15 minuuttia. Sammuta uuni, ja anna broilerin levähtää sammutetussa uunissa kymmenisen minuuttia.

Ihan mielettömän mehevä ja maukas broileri. Liha oli rakenteeltaan ja maultaan todella selvästi parempaa kuin tavallinen broileri, mutta kyllä pitää antaa krediittiä myös Nannan ohjeelle, niin hyvänmakuinen tämä ruoka oli. Meillä oli varsinainen väripäivä tänään, ruoka syötiin tummanvihreän parsakaalin sekä vaaleanvihreän että liilan kukkakkaalin kanssa. Loistavan värikäs aika vuodesta!

Broileri ollut uunissa 20 min. ja menossa sinne uudestaan

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Oi, kuinka hyvän näköinen lintu!

sauvajyvänen kirjoitti...

Tämä oli kyllä mehevin aikuisiällä syömistäni kokonaisista broilereista. Vielä on koipia pakkasessa, pitää miettiä mitä kivaa niistä keksii, jotain sellaista jossa hyvä maku on edukseen.

Nanna kirjoitti...

Hah hah !Mutta riettaan näköinen on tämä sinunkin lintusi!
Piti aivan muistella, että mikäs kanan ohje mulla onkaan, mutta tämä on siis tämä yksinkertainen paprikavoijutska, jolla kyllä päästään lähelle niitä all time top-broisku kokemuksiani.
Pitääpä tehdä ittekkin taas, kiitos muistutuksesta!

sauvajyvänen kirjoitti...

Juu, olisko pitänyt lisästä otsikkoon että riettaan Nannan... vai miten se sanajärjestys suomessa menikään, hih? Simppelit on parhaita, ja tähän aikaan vuodesta voi nähdä värejäkin.