lauantai 30. toukokuuta 2015

Sitruuna-timjamibroileri ja lipstikkatsatsiki


Tämä ruoka syötiin jo viime viikonloppuna, mutta varmasti tulee tehtyä pian uudestaan. Lipstikka on parhaimmillaan nyt, nuorta ja pehmeää ja voimakkaan makuista. Ihan paras aika tehdä lipstikkakeittoa ja muistakaa myös pakastaa sitä. Ja käyttää tähän tsatsikiin, aika veikeä maku, suosittelen.

Tämä resepti löytyy Henri Alenin ja Annukka Oksasen Vuoden keittokirjasta ja ajattelin kokeilla sitä, koska lipstika on niin hienossa vaiheessa nyt. Huomasin instassa että myös mm. Elina Lappalainen oli tehnyt tätä kanaa, ja tykätty oli sielläkin.

1 broileri
2 sitruunaa (nyt 1)
merisuolaa
1 ruukku tuoretta timjamia
2 valkosipulinkynttä
1 dl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä

Hiero broilerin nahkaa sitruunanpuolikkaalla. Hiero pintaan karkeaa merisuolaa, laita myös linnun sisälle jos sinulla on kokonainen broileri (minulla oli nyt naapurin maalaiskanaa, joka on leikattu halki). Anna linnun suolaantua tunnin verran. Pyyhi ylimääräinen suola pois. Laita timjami, valkosipuli ja öljy korkeaan kulhoon, lisää sinne raastettua sitruunankuorta ja loput sitruunan mehusta, ja aja seos sauvasekoittimella. Voitele kana tällä mausteöljyllä. Jos sinulla on kokonainen kana, laita tyhjät sitruunankuoret kanan sisään, ja pilko sinne toinenkin sitruuna.

Paista broileria 225 asteessa 20 minuuttia  ja laske lämpö 180 asteeseen ja paista vielä 45 minuuttia (Henrin ohjeen mukaan 190 astetta 20 min, 150 astetta 30 min, kirjan ohjeissa lämpötilat ja ajat ovat kiertoilmauunille, minulla on tavallinen ja "kylmä" uuni).

2 avomaankurkkua (minulla 1 kasvihuonekurkku)
2½ dl maustamatonta jugurttia (valuta tarvittaessa)
2 valkosipulinkynttä (minulla 1)
10 lehteä tuoretta lipstikkaa
tilkka sitruunamehua
suolaa ja pippuria myllustä

Raasta kurkku/t karkeaksi raasteeksi, valuta/purista ylimääräinen neste pois (ja juo mehu). Raasta valkosipuli hienoksi raasteeksi. Hienonna lipstikka ja ja sekoita kaikki aineet keskenään. Anna tasaantua hetki jääkaapissa. Hyvää kanan kanssa, lisänä kaalisalaattia ja riisiä/perunaa.

5 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Ja sitten myös lipstikkapestoa!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos muistutuksesta :)

Ulla kirjoitti...

Hauska idea tuo lipstikkatsatsiki! Jouduin syksyllä siirtämään lipstikan pois vanhalta kasvimaalta, enkä muista mihin ihmeeseen sen laitoin. Taisi suivaantua siirrosta sen verran, ettei kasva enää. Harmi, sillä lipstikka-sinihomejuustokeitto tuo kesän :-)

Merja kirjoitti...

Kuulostaa varteenotettavalta yhdistelmältä tuo timjami-sitruuna. Kokeiltiin muuten juhlajärjestelyjen lomassa maalaiskanaa valmiilla mausteseoksella, oli aika hyvää korealaisittain maustettuna. Eli valmiiksi marinoitukin voi olla hyvää, joudun kääntämään takkini ;).

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, minusta lipstikka selviää mistä vaan. Millaista keitto ateet, kuulostaa hyvältä?

Merja, noissa taitaa olla vähän toisenlaiset mausteet kuin siinä bulkkikanassa mitä on kaikki liha-altaat täynnä.