lauantai 6. helmikuuta 2016

Keltajuurikakku


Campasimpukka oli tehnyt herkullisen näköisen punajuurikakun. Minä olen aina tässä vaiheessa vuotta aavistuksen kyllästynyt talvipunajuuren makuun, mutta keltajuuri sen sijaan maistuu ihanalta edelleen. Campasimpukka oli puolittanut alkuperäisen ohjeen, ja minäkin tein kakun pienenä, kun en ollut varma kuinka se maistuu perheelle. 

200 g keltajuuria kuorittuna ja raastettuna (4 pientä, kuten ne viime kesänä olivat)
75 g tummaa suklaata
2 kananmunaa
1,25 dl sokeria
1,25 g vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
50 g voita

Keitä keltajuuret kypsiksi, jäähdytä vähän. Sulata voi ja anna jäähtyä. Kuori keltajuuret ja raasta ne hienoksi raasteeksi. Purista raasteesta siivilässä mehu pois, ota mehu talteen kuorrutetta varten. Sulata suklaa.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, siivilöi jauho ja leivinjauhe sekaan. Sekoita varovasti jauhot sekaan, lisää sulanut voi, suklaa ja keltajuuriraaste ja sekoita kaikki sekaisin. Kaada taikina pieneen kakkuvuokaan (minulla 15 cm) ja paista 175 asteessa n. 45 minuuttia (minulla meni siis 10 minuuttia kauemmin).

Anna kakun vähän jäähtyä ja tasaantua ennen kuin kumoat sen. Anna jäähtyä kokonaan ja valmista sen jälkeen kuorrute.

n. 3 rkl keltajuuren mehua
1½ dl tomusokeria

vähän suklaata

Sekoita keltajuuren mehua tomusokeriin niin että saat sopivasti juoksevan mutta riittävän jämäkän kuorrutteen, minulla meni n. 3 rkl mehua. Levitä kuorrute kakun päälle, kallistele kakkua niin että se leviää tasaisesti kakun päälle. Sulata suklaa ja pursota siitä renkaita kuorrutteen päälle ja vetele viivat coctail-tikulla keskustasta ulospäin.

Kakusta tuli tosi kaunis, siis ottaen huomioon ettei koristelu ole minun juttu, mutta keltajuuresta tulee todella kaunis väri. Minusta kakku oli aivan ihanan makuista, miehen mielestä siinä oli "joku tympeä sivumaku, mutta silti ihan ok kokeiluksi". Esikoinen söi pienen palan, kuopuksen mielestä yök. Mutta minusta siis aivan mahtava, mehukas ja maukas kakku!

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kiva, että kokeilit tätä kakkua ja sinun koristelusi on paljon nätimpi kuin minun!

sauvajyvänen kirjoitti...

Olisin halunnut heti kokeilla kakkua, mutta vasta tänään oli aikaa, tämä päivä on muutenkin mennyt keittiöhommissa. Esikoinen sanoi heti, että tuo on halloween-kakku, kun näyttää hämähäkin verkolta. Jos muistan, voisin ensi vuonna syksyllä kokeilla porkkanasta, jos siitä saisi oranssin... Kiitos kun jaoit ihanan ohjeen!

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Nyt on ekat keltajuuret ostettuna!

sauvajyvänen kirjoitti...

Upeaa! Toivottavasti tykkäät.