tiistai 20. joulukuuta 2011

Kotikalja

Hiiva tekee duuniaan
Minusta kotikalja on ainoa oikea juoma joulupöytään, tai no, hyvä olutkin menee. Kotikaljan olen tehnyt vuosia helpolla tapaa, eli valmiista uutteesta, hyvää tulee Tuoppi-kotikaljauutteesta. Pitäisi tehdä taas maltaista, ihan jo sen takia, että maltaat ovat niin hyviä sämpylöissä. Jos vaikka seuraavana jouluna... Teen muuten suunnilleen ohjeen mukaan, mutta teen hyvissä ajoin, niin, että kalja saa rauhassa olla jääkaapissa vähintään kolme päivää ennen korkkaamista. Tällä tapaa tehden ei pääse samaan pyhään oluenpanotunnelmaan, mitä Kalevalassa kuvataan, mutta jossain asioissa sitä vaan tulee tehtyä kompromisseja.

2 pss Tuoppi-kotikaljauutetta
1 l kiehuvaa vettä
3 l kylmää vettä
1½ dl sokeria
1 pussi uutteen mukana tulevaa hiivaa

Liuota uute ja sokeri kuumaan veteen. Lisää loput kylmästä vedestä niin, että nesteen lämpötila on n. 37 astetta. Lisää hiiva pinnalle, peitä ämpäri kevyesti. Anna käydä lämpimässä paikassa n. vuorokausi, pullota. Säilytä jääkaapissa vähintään kolme vuorokautta (ohjeen mukaan 1 vrk) jonka jälkeen jalo juoma on valmis nautittavaksi. Koska laitoin kaljan käymään maanantaina iltana ja pullotin tiistaina, niin pääsen nauttimaan sitä perjantaina kalapöydässä. Uuden satsin laitan tulemaan aina parin kolmen päivän jälkeen, näin kotikaljaa riittää joulupyhille ja ylikin.

7 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minun piti tehdä tätä, mutten muistanut! Onneksi tänään siellä joululounaalla oli hyvää kotikaljaa:)
ps. just pistin postia

mammukka kirjoitti...

Olin samoissa puuhissa noin tunti sitten. Meinasin unohtaa koko kotikaljan, onneksi mies eilen illalla muistutti. Noista samoista aineita olen tehnyt aiemmin, mutta nyt ostin litran tölkin Tuoppi kotikalja mallasjuomauutetta, josta tulee 18 litraa juomaa. Laitoin siitä puolet nyt ja koska avattu tölkki säilyy viikon kylmässä, teen toisen satsin uudeksi vuodeksi. Hyvää Joulua sinulle :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Hyvinhän vielä kalja ehtii jouluksi.

Mammukka, minä kirjoitan aina valmiiksi kalenteriin muistutuksen kaljanteosta, se meinaa unohtua niin helposti. Onko teillä kellaritilaa, vai missä säilytät isomman määrän? Tänä vuonna minäkin olisin voinut tehdä ison määrän kerralla, sillä ulkona on viileän jääkaapin lämpötila koko ajan. Hyvää joulua sinullekin!

mammukka kirjoitti...

On meillä kellari, mutta tänä vuonna myös "kylmä etetinen" on niin lämmin, että sitä voi pitää ruokakomerona. Yleensä tähän aikaan vuodesta se toimisi lähinnä pakastimena :D

sauvajyvänen kirjoitti...

Meillä tuo ulkosäilytys on pelastanut tämän joulun valmistelut, ei ole tarvinnut miettiä kylmäsäilytystä. Pakastimet tosin ovat ääriään myöten täysiä, mutta tyhjenevät kyllä kevään mittaan.

Tuuriina kirjoitti...

Ääneen hokien tänään kauppaan: kotikalja kotikalja...ja aina se on yhtä vaikeaa löytää se uute sieltä kaupasta.
Uute on kovin tahmeaa, niin teen seuraavasti: Kiehautan 1/3 vedestä, sulatan siihen sokerin. Pesaisen uutepussit päältä, leikkaan ne astian päällä auki kolmelta sivulta ja hieraisen auki ja pudotan niine hyvineen veteen. Pari sekoitusliikettä vaikka vispilällä ja puhtaat muovinkappaleet pois vedestä...yhtään uutetta ei mene hukkaan, eikä ole sormet tahmassa ;)

Tuuriina kirjoitti...

Ääneen hokien tänään kauppaan: kotikalja kotikalja...ja aina se on yhtä vaikeaa löytää se uute sieltä kaupasta.
Uute on kovin tahmeaa, niin teen seuraavasti: Kiehautan 1/3 vedestä, sulatan siihen sokerin. Pesaisen uutepussit päältä, leikkaan ne astian päällä auki kolmelta sivulta ja hieraisen auki ja pudotan niine hyvineen veteen. Pari sekoitusliikettä vaikka vispilällä ja puhtaat muovinkappaleet pois vedestä...yhtään uutetta ei mene hukkaan, eikä ole sormet tahmassa ;)