maanantai 9. huhtikuuta 2012

Hirven sydän Jokimökin Jokapäivää mukaellen

Tämä resepti on peräisin (taas) River Cottage Everyday-kirjasta. Luin vähän aikaa sitten kirjan arvosteluja USAn Amazonin sivuilta, ja siellä moitittiin kirjaa koska siinä on reseptejä joita ei mitenkään ole mahdollista toteuttaa. Esimerkkinä mainittiin juuri tämä Devilled lamb's hearts. Vähän jouduin minäkin muokkaamaan reseptiä, sherry vaihtui porttiin, lampaan sydämet hirven sydämeen ja sen sellaista, ihan sen mukaan mitä kaapissa sattui pyhien jäljiltä olemaan. Minusta tämän kirjan hienous on juuri siinä, että siitä saa loistavia ideoita ruokaan, eikä sillä oikeasti ole niin väliä miten sen totetuttaa. Eli tein suunnilleen ohjeen mukaan, näin:

½ hirven sydän
1 sipuli
1 porkkana
pala juuriselleriä
1 laakerinlehti
timjamia, pippureita

voita
½ dl port-viiniä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl punaherukkasiirappia (ohjeessa -hilloa)
Worcestershire-kastiketta
savustettua Aji Cristal-jauhetta (ohjeessa cayenne-pippuria)
1 tl chili-sinappia (ohjeessa 1 rkl englantilaista sinappia)
loraus kermaa
suolaa, pippuria

Laita sydän kattilaan, lisää vettä niin, että sydän peittyy ja anna kiehua. Kuori vaahtoa niin kauan kuin sitä muodostuu. Lisää pilkottu sipuli, porkkana, selleri ja mausteet, keitä parisen tuntia. Ota sydän liemestä ja anna jäähtyä. Leikkaa palasiksi.

Sulata pannulla vähän voita. Lisää sydämet, suolaa ja pippuria. Lisää port-viini (ohjeessa oli sherryä, mutta eihän minulla sitä ollut) ja anna poreilla hetki, lisää etikka ja siirappi, anna poreilla edelleen hetki. Lisää loput mausteet ja muut ja anna hautua muutama minuutti niin, että kastike saostuu. Lisää lopuksi kerma, sekoita hyvin ja anna kiehahtaa niin että saat paksun kastikkeen.

Ohjeessa kastike syötiin paahtoleivän päällä, mutta minä olin tehnyt perunamuusia ja lisäksi punasipuleita portviinissa saman kirjan reseptin mukaan. Hyvää oli, todella hyvää, ja ihan erilaista miten on ennen tullut tehtyä sydäntä.

9 kommenttia:

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Lähimarketissa ois aina possun sydämiä tarjolla. Voisinkin viimein kokeilla niitä tällä reseptillä, kun sattuu olemaan sitä portviiniäkin kaapissa. Etsin tätä ohjetta muuten heti mun upouudesta River Cottage kirjasta, mutta eihän sitä siellä ollut. Meillä onkin ilmeisesti eri River Cottaget. Tän mun opuksen nimi on Original RC Cookbook. Mainio opus sekin, sisältää kanankasvatusohjeita ym. mielenkiintoista reseptien lisäksi.

Tusla kirjoitti...

Mulla taas ois 2 poron sydäntä pakastimessa. Sopisi varmaan niihinkin?

sauvajyvänen kirjoitti...

Ankerias, joo, eri kirjoista on kyse. Tämä resepti (kuten suurin osa tähän mennessä tehdyistä) on siitä Everyday-kirjasta.

Tusla, varmasti sopii poronsydämiin, ja on ainakin vähän erilainen resepti millä yleensä tulee tehtyä poron sydäntä.

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Hieno resepti ja oli varmasti herkullista! Pitääkin tutustua tuohon River Cottageen, minulle ihan tuntematon kuuluisuus..

Pena kirjoitti...

Moikka! Viitsitkö kertoa miten teit punasipulit portviinissä?

sauvajyvänen kirjoitti...

Ohjeen mukaan tulee 750 g pieniä punasipuleita, 2 rkl öljyä, suunnilleen 12 laakerinlehteä, n. 12 katajanmarjaa, 2 dl portviiniä ja suolaa ja pippuria.

Kuori sipulit, pilko ne kahdeksaan osaan, laita vuokaan ja sekoita öljy joukkoon. Lisää mausteet ja portviini ja peitä vuoka foliolla. Paista 160 asteessa uunissa 45 minuuttia. Ota folio pois, sekoita vähän sipuleita ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia.

Helppo tehdä, mutta vie vähän aikaa, tosin on kaiken sen arvoista :) Ja sipulit ovat todella hyvää myös kylmänä vaikka hampurilaisen välissä, eli iso satsi kannattaa tehdä.

Jarkko jka ampui tänään hirven! kirjoitti...

Kun ei kaikkia aineita kaapista löytynyt, tein sitten version vähän samoilla periaatteilla :)

Eli kun saatiin ammuttua se hirvi niin sydän seuraavana päivänä neljään osaan lohkottuna kiehumaan kolmeksi tunniksi. Sitten jäähdytys ja kuutioiksi.

Pannuun voita, sipulia, pilkottua porkkanaa, pippuria ja ne hirvet. Sitten lorautin perään vahvaa italialaista punkkua ja hauduttelin hetken. Timjamia perään ja sitten liotettuna kuivattuja suppilovahveroita liemineen ja kermaa pikkuhiljaa lisäillen. Teelusikallinen hunajaa ja mustaherukkahilloa noin ruokalusikallinen, tilkka punkkua sekä kokille että kastikkeeseen ja kokoon keittäminen. Meni koko pesueelle kehujen kanssa. Helppoa joskaa ei nopeaa, mutta monien metsämiesten jankutus sitkeästä sydämestä liene pettymyksiä muissa sydänasioissa eikä lainkaan puhetta ruoasta. :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Jarkko, onnea kaadosta. Hyvänkuuloinen resepti! Meillä on aina tykätty sydämestä, ja se on ollut sisäelimistä kaikkien lempiraaka-aine aina, sekä lapsuuden perheessäni että nykyisin.

Pena kirjoitti...

Kiitos tästä, vasan sydän oli erinomaista. Ja sipulit, mahtavaa!