lauantai 7. huhtikuuta 2012

Villisian kinkku pääsiäiseksi




Meillä on muodostunut perinteeksi syödä villisian kinkku pääsiäislauantaina. Lauantaina siksi, koska sunnuntaina pääroolissa on pääsiäisen "tärkein ateria" eli aamiainen (oikeasti brunssi), ja yleensä ei koko päivänä ole kunnolla nälkä sen jäljiltä, joten hyvä pääruoka menisi vähän hukkaan + kylläisenä ei ole niin suurta intoa huhkia keittiössä. Silloin onkin hyvä päivä syödä edellisen päivän tähteitä.

Olen tehnyt kinkun vähän eri tavalla joka vuosi, nyt ajattelin kokeilla samaa tapaa millä tein hanhen. Sulatin kinkkua kaksi vuorokautta kylmälaukussa, sillä ulkona oli öisin pakkasta eikä jääkaapissa ollut tilaa. Aloitin ruuanvalmistuksen marinoinalla kinkun aamulla.

3 tl katajanmarjoja
3 tl viherpippuria
3 tl yrttisuolaa
3 tl savustettua Aji Cristal-chilirouhetta
2 tl sinappijauhetta
3 rkl hunajaa
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua

1 villisian kinkku (3.6 kg)

3 porkkanaa
2 sipulia
2 palsternakkaa
2 isoa valkosipulin kynttä vähän litistettynä
pala juuriselleriä
paloiteltu sitruuna
timjamia

Murskaa katajanmarjat ja pippurit morttelissa, sekoita muiden mausteiden, hunajan sekä sitruunan kuoriraasteen ja mehun kanssa tahnaksi. Hiero kinkun pintaan, anna maustua mahdollisuuksien mukaan muutama tunti. Kuori juurekset ja sipulit, pilko ne isoiksi lohkoiksi ja laita uunivuokaan pohjalle "ritiläksi". Lisää joukkoon sitruunaa lohkoina ja nippu tuoretta timjamia. Aseta kinkku juuresten päälle, pistä paistomittari paksuimpaan kohtaan ja laita vuoka niin kuumaan uuniin kuin mahdollista (minulla 275 astetta). Laske uunin lämpötila 125 asteeseen, ja paista niin kauan että sisälämpötila on 78 astetta, minulla meni neljä tuntia siihen.

Kun kinkku on kypsä, kääri se folioon ja peitä pyyhkeellä, anna levähtää puolisen tuntia. Valmista sillä välin kastike vuokaan valuneesta liemestä. Otin liemen talteen, lisäsin vähän kermaa, fariinisokeria ja suurusta. En ollut ihan tyytyväinen kastikkeeseen, ensi kerralla en laita sitruunaa mukaan vuokaan. Ehkä olisi kannattanut laittaa jotain hilloa kastikkeeseen.

Söimme villisian kanssa hyvää perunamuusia, parsakaali-karpalosalaattia ja appelsiini-suolapähkinäsalaattia. Liha oli todella hyvää ja maukasta, ja hyvin maistui muukin ruoka.


2 kommenttia:

mammukka kirjoitti...

Meillä on huomenna luvassa ihan tavallisen possun kinkkua. Se on nyt yön leivinuunissa. Ihan vaan siitä syystä syömme nyt kinkkua pääsiäisenä, että ei viitsi enää kauemmin säilyttää viime kesäisen kesäpossun toista kinkkua. Toisen söimme tietysti jouluna. Tämä oli tarkoitus syödä jo aiemmin, mutta on ollut kaikkea hässäkkää...
Tosi herkulta näyttää tuo teidän ruoka, nam!

sauvajyvänen kirjoitti...

Leivinuunissa tuleekin varmasti herkkua, minä voin vain haaveilla leivinuunista.