sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Pieni hirvenpaisti uunissa



Pakastimessa oli pieni, reilun kilon kokoinen hirvenpaisti. Tein sen nyt uunissa kokonaisena, kun viime aikoina on tullut tehtyä paljon kastikkeita ja patoja. Otin lihan sulamaan edellisenä päivänä, seuraavan aamuna hieroin mausteseoksen pintaan ja annoin vielä lihan maustua ja tasaantua huoneenlämpöön pöydällä. Meillä kotona tehtiin hirvenpaistit aina tällä tavalla, usein päälle laitettiin vain vähän pippuria ja suolaa, en muista että juurikaan koskaan olisi marinoitu missään liemessä paisteja. Hauska sattuma, että Hiidenuhma postasi samana päivänä naudan ulkopaistin, jonka valmisti samaan tapaan kuin olin tekemässä tätä. Lisäsin vielä vettä vähän pohjalle hänen ohjeen mukaan, yleensä en ole sitä tehnyt, olen kyllä kerännyt valuneet nesteet kastiketta varten, ja lisännyt vettä sitten kastikkeen tekovaiheessa. Mutta todella hyvin toimi tuo pieni vesilisäys heti alussa, niin varmaan teen jatkossakin.

1.4 kg hirvenpaisti
1 tl katajanmarjoja
½ tl kokonaisia mustapippureita (vajaa)
½ tl kokonaisia valkopippureita (vajaa)
1 tl viherpippuria
1 tl kuivattua timjamia
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua ja jauhettua Aji Fantasy-chiliä
1 tl suolaa
nokare voita
1 dl vettä

Ota paisti tarvittaessa sulamaan edellisenä päivänä. Poista siitä kalvot ja taputtele liha kuivaksi talouspaperilla. Hiero katajanmarjat ja pippurit hienoksi morttelissa, lisää muut mausteet ja sekoita hyvin. Hiero mausteet lihan pintaan, ja anna maustua vähintään muutaman tunnin. Sen jälkeen paista lihan pinta kauttaaltaan kuumalla valurautapannulla ja siirrä liha juuri sopivaan uunivuokaan. Kaada vesi valurautapannulle, ota siitä maut talteen ja kaada vesi pannulta uunivuokaan. Laita lihamittari lihan paksuimpaan kohtaan ja paista lihaa 125 asteisessa uunissa kunnes mittari näyttää 60 astetta. Kääri sen jälkeen liha folioon ja peitä vielä parilla keittiöpyyhkeellä tai pannulapulla. Anna lihan vetäytyä vähintään 20 minuuttia ennen kuin leikkaat sen. Vuokaan jääneestä liemestä voi keittää hyvän kastikkeen lisäämällä siihen vähän kermaa (n. 1 dl) ja vehnäjauhoja (n. 1-2 rkl) ja keittämällä vähän aikaa. Kastikkeeseen voi lisätä myös jotain mieleistä alkoholia, kuten jaloviinaa, portviiniä, madeiraa, mitä vaan mistä tykkää.

Syötiin hanhenrasvassa paistettujen juuresten ja perunoiden kanssa. Hyvää juhlaruokaa :)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hirvi on hirveän hyvää! Pohjoisen metsästyskiintiöt ovat olleet minimaaliset, appiukon porukalla menneenä syksynä 1+1, joten olemme joutuneet lihatiskille.

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Siinäpä olisi paisti minun makuuni! Hirven liha on todella harvinaista herkkua nykyään meillä. Lapsuudessani ja nuoruudessani söin sitä paljonkin, eikä tosiaan silloin paistia paljon muulla kuin suolalla ja pippurilla maustettu. Joskus isä sipaisi pintaan sinappia, se toimi kyllä hyvin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Luimupupu, meilläkin päin on harmillisen vähän hivilupia, kyllä lihoista sentään vielä useamman ruuan saa, mutta ei ollenkaan samaa määrää mitä se oli minun lapsuudessa/nuoruudessa. Mutta hyvä että edes tuon verran. Hirveä on kyllä aika helppo saada lihatiskiltä, ainakin täällä pääkaupunkiseudulla, ja Virosta tuodaan myös jonkin verran, näin tänä syksynä sittarissa virolaista hirvenlihaa ihan kohtuuhintaan.

Kotiharmi, tämä paisti onnistui kyllä ihan yli odotusten, jotka nekin olivat korkealla :)