tiistai 18. helmikuuta 2014

Porsasta hapanimeläkastikkeessa


Muistan vieläkin sen tunteen kun tein ensimmääistä kertaa porsasta hapanimeläkastikkeessa. Se oli sitä ankeahkoa 80-lukua, olin muistaakseni yläasteella. Kaikki ruoka oli tutun makuista, vaikkakin hyvää, mutta silti aina "sitä samaa". Makumuisto laittaessani ensimmäisen haarukallisen itsetekemää hapanimeläkastiketta on jäänyt aivojen sopukoihin ja muistan siis sen tunteen vieläkin, niin hyvää ja erilaista ruoka oli. Enää en tee samalla ohjeella kastiketta, teen yleensä sen mukaan mitä sattuu kaapissa olemaan. Mutta joskus on kiva käyttää keittokirjaa ihan tuttuihinkin ruokiin ja palata takaisin päin.

Minulla on Helsingin Sanomien Ruokatorstai-kirja, joka koostuu Eeva Salosen ohjeista. Se paras noista Hesarin ruokakirjoista, ainoa minkä olen itsellekin hankkinut. Aina välilllä sitä on kiva lukea ja etsiä juuri siihen kuukauteen sopivia ohjeita. Tämä ei ole sellainen ohje, jolla tein silloin aikoinani, mutta makumaailma on kuitenkin sama. Tämä resepti löytyi helmikuun kohdalta, tosin löysin sen tällä kertaa raaka-aineen, en ajan perusteella. 

Nykyään katsokaas on vaikea saada suosittuja ruhonpaloja, sen sijaan nämä vähemmän suositut kuten fileet ja pihvit ovat helpommin saatavilla. Tilaamani luomukassler muuttui luomusisäfileeksi, sillä kassleria ei ollut saatavilla. Tähän on tultu, ei olisi 10 v sitten uskonut. Ja arvatkaako onko netistä vaikea löytää ohjetta sisäfileelle! Löytyy kyllä niskaa ja lapaa ja poskea ja kaikkea mahdollista, mutta ei sitä hyljeksyttyä sisäfilettä. Ja silloinhan ne vanhat keittokirjat pelastavat kuten nyt :)

600 g porsaan sisäfilettä (tai ulkofilettä tai paistia)
4 rkl soijakastiketta
1 tl pippuria (minulla musta- ja viher-)

Kastike:
2½ dl omenamehua (ohjeessa ananas- tai appelsiini-)
3 rkl tomaattisosetta (minulla pyrettä, Muttia tietty)
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl soijakastiketta
3 rkl fariinisokeria (ohjeessa sokeri)
pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl perunajauhoa
vähän tuoretta chiliä niin halutessa

3 rkl perunajauhoa
1-2 paprikaa (ohjeessa 3)
1 sipuli (ohjeessa purjo)
öljyä riittävästi (ohjeessa 1 dl, ei minulla niin paljoa mennyt)

Leikkaa liha pieniksi suikaleiksi tai kuutioiksi. Mausta soijakastikkeella ja pippureilla, jätä marinoitumaan pariksi tunniksi. 

Tee kastike: sekoita aineet keskenään ja anna kiehahtaa, lisää halutessa tuoretta chiliä joukkoon, tai ohjeen mukaan chilijauhetta tai Tabascoa.

Kun liha on maustunut riittävästi, sekoita perunajauhot lihapalojen pintaan. Leikkaa paprikat ja sipulit suikaleiksi. Kuumenna öljyä wokkipannulla ja paista lihat suunnilleen neljässä erässä ja siirrä kulhoon odottamaan, pidä levy täysillä koko ajan. Lisää öljyä, laita sipulisuikaleet pannulle. Anna paistua hetki, lisää paprikat ja paista minuutti pari. Lisää lihat takaisin pannuun ja kaada kastike päälle. Anna kiehahtaa ja tarjoa riisin kanssa. 

Oli ihan älyttömän hyvää. Lapset tykkäsivät, samoin aikuiset. Esikoinen toivoi pian uudestaan samaa ruokaa, mies totesi että kerrankin hyvää ruokaa (puolustukseni pitää sanoa että kuulen sitä melko usein). Sekä esikoinen että mies kysyivät lihasta, että mitä se oli kun oli niin tosi hyvää. Suosittelen siis käyttämään näitä vähemmänkin suosittuja lihoja :)


2 kommenttia:

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Onneksi näitä vähemmän suosittuja lihapaloja sentään vielä riittää :-)

sauvajyvänen kirjoitti...

Jepjep. Todettiin muuten koko perhe että tämä oli parempi tapa valmistaa sisäfile kuin tuo kokonainen file uunissa, vaikka hyvää sekin toki oli.