torstai 25. syyskuuta 2014

Omenaa ja kanelia myskikurpitsakeitossa

Minäkin tilasin Anton&Antonin ruokakassin Kauppahalli24:n kautta. Kassi pitää tilata viimeistään viikkoa ennen tiistaina, ja samaan tilaukseen voi tietysti lisätä kaikki muutkin ruokaostokset. Erillistä kuljetusmaksua ei tule enää ruokakassille. Minulle tämä järjestely sopii, en asu lähellä Anton&Antoneita, enkä useasti liiku niillä kulmilla muutenkaan. Niin, ja ainakin tällä hetkellä kassi on 3 € edullisempi kauppahallin kautta kuin suoraan A&A:sta tilattuna, sillä erolla tuli jo kuljetusmaksu kuitattua.


Olin etukäteen aika skeptinen ruokakassia kohtaan, lähinnä hinnan takia (65€ neljän hengen ruuat kolmelle päivälle), pidin sitä vähän korkeana siihen nähden,  millä summalla normaalisti teen meille aika vastaavaa ruokaa. Mutta annokset onkin mitoitettu niin, että ainakin meidän perheellä niistä jää vähintään se yksi lounasannos, eli tavallaanhan säästän 30€ sillä, etten töissä mene ulos lounaalle. Näin ajatellen kolmen päivän ruuat ovatkin ihan kohtuuhintaiset. Toissapäivänä söimme silakkapihvejä, siitä annoksesta jäi yksi kala-annos, melkein kokonainen kaali ja perunoita niin, että niitä syötiin toinenkin päivä. Tänään söimme keiton, siitä jäi ainakin kaksi annosta (tosin kuopus ei syönyt keittoa kuin lusikallisen). Huomenna syödään kana-fajitaksia, katsotaan kuinka niiden kanssa käy, jääkö mitään jäljelle, sillä ne ovat lasten lempiruokaa, tosin esikoinen protestoi kun sanoin tekeväni kaiken näillä ohjeilla mitä tuli, että kuulemma guacamole on väärällä tavalla tehtyä (lupasin sitten olla muussaamatta avokadoa).


Laitan keiton ohjeen tähän, osin sen takia, että työkaverini oli juuri ostanut myskikurpitsan, ja mietti että mitä siitä voisi tehdä. Tämä keitto oli hyvää, eli voi tehdä vaikka tälläisen keiton, tässä on ohjeen mukaan 4 annosta:

n. 700 g myskikurpitsa (butternut-)
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi (unohtui)
1 rkl öljyä
1 iso omena (kassissa oli kyllä ihan pieni kotimainen omena)
8 dl kasvislientä (minulla oli vain lihalientä pakastimessa, ja 6 dl olisi ollut sopivampi määrä)
2 dl ruokakermaa (tai mitä haluatkin käyttää)
suolaa, pippuria
1½ tl kanelia
korianteria

Kuori ja pilko kurpitsa ja sipuli, pilko omena (en kuorinut omenaa vaikka ohjeen mukaan olisi pitänyt). Paista niitä hetki öljyssä, lisää liemi. Tein ohjeen mukaan, mutta seuraavalla kerralla laitan vähän vähemmän, keitosta jäi aika juoksevaa. Anna kiehua kannen alla kypsäksi, minä keitin reilun 10 minuuttia. Lisää kerma ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää mausteet maun mukaan, koristele keitto korianterilla.

Tämä on siis ruokakassin mukana tullut ohje, sen on suunnitellut Louise. Pidän siitä, että kassissa on aina yksi kala-, yksi liha- ja yksi kasvisruoka. Ohjeet (ainakin tällä viikolla) tuntuvat ihan toimivan, mutta aika ylimalkaiset ne ovat. Mietin että osaisinko paistaa silakkapihvit "kypsiksi", jos en olisi niitä ennen tehnyt? Eli ohjeet toimivat ainakin sellaiselle joka on paljon kokannut, mutta vasta-alkajista en ole varma, ehkä toimii heilläkin? Välillä on kiva, ettei tarvitse itse miettiä että mitähän sitä keksisi ruuaksi, eli luulisin että tulen tilaaman ruokakassin toistekin. Aika hyvä perussetti mausteita ja tarvikkeita tulee olla kotona, tuosta keitosta kassissa oli kurpitsa, sipuli, omena, ruokakerma ja korianteri.


ps. Terveisiä töihin :) tässä on muutama muukin resepti butternut-kurpitsasta:

Kurpitsa-maapähkinäkeitto (pidin ehkä kuitenkin enemmän tuosta tavallisesta keitosta)

...ja nyt alkoi naurattaa: selvästikään myskikurpitsa ei ole meidän lasten suosikki. Tämä keitto sentään maistui esikoiselle, ilman korianteria.

2 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Nyt sulla on kyllä jännä combo! Kaneli ja omena, ilman muuta. Mutta että kurpitsaa ja korianteria. Tätä pitää kokeilla, heti kun kerään tarpeeksi rohkeutta :D :D

sauvajyvänen kirjoitti...

Korianteri sopi tähän yllättäen todella hyvin. Toi mukavan lisän keittoon. Mutta tokihan se on helppo jättää pois, jos jänskättää liikaa ;)