sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Häränhäntäkeitto haudutuspadassa


Minulla on tapana kysellä perheeltä viikonlopun ruokatoiveita. Joskus toteutan, ihan aina en. Tällä kertaa mies toivoi viikonlopulle "jotain keittoa". Keittoja syödään meillä useimmiten viikolla, sellaisia nopeita ja arkisia. Innostuin heti keittoajatuksesta, sillä viikonloppuna sen voi valmistaa pitkän kaavan mukaan. Niin sitten perjantaina laitoin keiton haudutuspataan ja lauantaiaamuna tein keiton loppuun niin, että päivällä meillä oli maukas keitto valmiilla. Paljon aikaa mutta vähän vaivaa. Tälläisestä ruuanlaitosta minä pidän; yksinkertaista, vaivatonta, maukasta, edullista mutta lopputulos kuitenkin sellaista vähän arjen yläpuolella (paitsi lasten mielestä). Tästä annoksesta tuli täyttävä lounas neljälle hengelle ja yksi lounasannos töihin.

voita ja/tai öljyä
1 kg naudan häntää
pippuria ja suolaa myllystä
2 nuutunutta porkkanaa
pieni pala parhaat päivät nähnyttä lanttua
pala juuriselleriä
1 sipuli
pikkurillinpään kokoinen pala inkivääriä
2 laakerinlehteä
n. 10 katajanmarjaa
jotain hyvää lientä (esim. liha-, riista-, kasvis-)
1 rkl hyvää balsamicoviinietikkaa
½ rkl vaaleaa siirappia
vettä tarpeen mukaan

Ruskista häntäpalat vähässä voissa ja/tai öljyssä. Mausta pippurilla ja suolalla, siirrä pataan. Kuori ja pilko kasvikset, ruskista niitä pannulla, lisää joukkoo laakerinlehdet ja katajanmarjat. Siirrä kasvikset pataan. Kaada päälle lientä, balsamicoa ja siirappia. Laita pannulle vettä, ota maut talteen ja kaada sekin pataan. Lisää vettä tarvittaessa niin, että lihat ja kasvikset peittyvät. Anna hautua asetuksella low yön yli, n. 8-10 tuntia.

Seuraavana päivänä ota lihat talteen  ja ota kasvikset pois padasta reikäkauhalla (tai siivilöi liemi, anna rasvan nousta pinnalle, poista se, ja siirrä liemi takaisin pataan). Irroittele lihat luist ja laita lihat takaisin pataan ja lisää

4-6 perunaa koosta riippuen
2 hyvää porkkanaa
pala lanttua
1 pieni sipuli
persiljaa

Kuori ja pilko juurekset, lisää keittoon. Anna hautua asetuksella low kaksi-kolme tuntia (tai vähemmän), lisää persiljaa reilusti ja nauti hyvästä keitosta. Minä lisään persiljan vasta lautaselle, sillä muut eivät siitä niin välitä. Kuopus ei pitänyt lihasta, esikoisen mielestä haudutuspadassa ei kannattaisi tehdä keittoa koska myös kasvikset alkavat maistua lihalle. Minusta ihan parhaita keittoja.

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Nigella vaihtoi porkkanat joskus johonkin tämmöiseen pitkään haudutettuun ruokaan, viimeistelyssä uudet satsit niitä, että ovat sitten annoksessa vielä hyvin koossa ja maistuvat itseltään:) Hän tietysti söi siinä odotellessa ne pitkään hautuneet porkkanat, ei puhettakaan mistään haaskaamisesta :D

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin aina vaihdan, joskus käytän sosekeitossa ne pitkään hautuneet kasvikset, joskus muussaan muuten vaan kastikkeeseen, mutta kyllä minä niitä haaskaankin. Ajattelen ettei siinä värittömässä muusissa ole enää muuta jäljellä kuin vähän kuitua. Etenkin tälläisessä keitossa, jossa ne alkuperäiset, makua tuvat juurekset olivat jo valmiiksi nahistuneita.

Merja kirjoitti...

Häränhäntä on todella hyvää ja hidasta ruokaa! Tykkään jäähdyttää kokonaan liemen, että siitä saa rasvan kokonaan pois - tai ainakin isoimman osan. Täytyy ensi kerralla kokeilla inkivääriä, tuolla lailla maltillisesti ;)

sauvajyvänen kirjoitti...

Merja, minäkin otan rasvan yleensä pois, mutta en aina. Lisää vähän ruokaisuutta jos ei ihan kaikkea kuori. Inkivääri on hyvää maltillisestikin käytettynä ;)