torstai 14. toukokuuta 2015

Valkosuklaa-passionhedelmäkakku


Tämä kakku tulee herättämään minussa hilpeyttä myöhemminkin. Ajattelin tehdä kakun jo aikaisemmin vieraille, tähän mies totesi että vieraille kannattaa tehdä jotain mitä on tehnyt aiemminkin, ettei taas mene pieleen. Suositteli tuota passion-kakkua, joka onkin loistava ja takuuvarmasti onnistuu. No päivää paria ennen kuin vieraiden, joille kakku piti tehdä, vierailuaika koitti, katsoin yhden kauden Game of Thronesia, joten unet jäivät ehkä aavistuksen vähiin (ikkunatkin jäivät pesemättä). Siinä vaiheessa totesin että jo aiemmin luvattu tiikerikakku, jäätelö ja hillo ajavat yhden kakun asian.

No sitten ajattelin tehdä tämän kakun omalle perheelle viikon päästä oikealle päivälle tai sinne päin. Ja niin teinkin, tosin paljon pienempänä, vaikkakin tähän kirjoitin ohjeen sellaisena kuin se oli tämän vuoden Kotilieden Juhlat -lehdessä. Jo tehdessä tajusin, etten enää pidä äkkimakeista kakuista. Enkä enää pidä oikein valkosuklaastakaan, joka ennen on ollut suurta herkkuani: niin se maku muuttuu. Että kyllä kakku kaipaisi sitruunaa tai raikkautta jostain muusta vastaavasta. Päätin myös jättää kostuttamisen väliin, koska täyte oli aika luirua, ajattelin että kakku kostuu riittävästi yön aikana. No eihän se kostunut, ehkä sitruunamehu olisi sopinut kostuttajaksi hyvin.

Mutta siis se, mikä tekee tästä kakusta hilpeyttä herättävän on se, että vaikka kukaan muu perheestä ei juurikaan välittänyt kakusta, niin perheen kuopus, jolle ei kakut maistu, vetäisi palan kakkua siinä ajassa missä minä ehdin suunnilleen istumaan pöytään ja päivittelemään kakun makeutta. Hän vielä pyysi toisen palan lisää (tiukkisäiti ei tosin antanut) ja kehui että paras koskaan tekemäni kakku. Eli maistui ainakin hiilarifiilille.

6 munaa
3½ dl sokeria
1 dl kuumaa vettä
200 g voita sulatettuna
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kuuma vesi ja sulatettu voi sekoittaen. Lisää jauhot joihin leivinjauhe on sekoitettu ja sekoita varovasti. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhoitettuun 28 cm kakkuvuokaan (tai 25 x 25 cm kuten ohjeessa). Paista 175 asteessa n. tunti. Anna kakun tasaantua hetki ja kaada se sen jälkeen jäähtymään. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. 

5 liivatelehteä
8 passionhedelmää
5 dl kermaa
100 g valkosuklaata
400 g mautamatonta tuorejuustoa
1½ dl sokeria

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Paseeraan passionhedelmien hedelmäliha pieneen kattilaan. Kuumenna 1 dl kermasta toisessa kattilassa kiehuvaksi, siirrä kattila odottamaan. Rouhi valkosuklaa kerman joukkoon ja sekoita kunnes suklaa on sulanut. Vatkaa 4 dl kermaa vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja sokeri kulhossa. Kuumenna passionmehu ja sulata puristetut liivatteet kuumassa mehussa. Minä lisäsin vielä pari passionhedelmää siemenineen kakkuun, en ole ihan varma oliko viisasta.  Kaada se juuston sekaan, sekoita hyvin. Sekoita kermavaahto joukkoon.

1½ dl spriteä

Nosta toinen kakkulevy pestyyn ja kuivattuun, leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan. Kostuta levy spritellä. Levitä passion-juustoseos pohjan päälle. Nosta toinen kakkulevy täytteen päälle, kostuta sekin. Peitä kakku ja siirrä jääkaappiin hyytymään ön yli. 

2 dl mango-passionhedelmäsmoothieta
2 dl hillosokeria

Kiehauta juoma kattilassa. Lisää hyytelösokeri, sekoita koko ajan. Kun liemi kiehahtaa uudestaan ja kirkastuu, siirrä kattila pois levyltä ja anna jäähtyä muutama minuutti. Lusikoi liemi tasaisesti kakun päälle, anna jähmettyä jääkaapissa vielä vähintään muutama tunti.Jos haluat, leikkaa kakun ympäriltä ohut reunus pois. Ja jos haluat pinnasta vaaleamman, leikkaa myös pinnasta se ohut tummempi kerros pois ennen kuin lusikoit hyytelön päälle.

Tämä on nätti mutta äkkimakea kakku. Neliskulmaisesta kakusta ainakin on helppo leikata riittävän pieniä paloja, jotka varmasti ovat näyttäviä ja täyttäviä. Ei mikään minun lempikakku, mutta arvaan että saan tehdä tätä myöhemminkin.

Ei kommentteja: