maanantai 1. kesäkuuta 2015

Parempaa nyhtöpossua katukeittiöstä


Lauantaina saimme juhlia suvun uutta ylioppilasta (onnea vielä kaikille muillekin uusille ylioppilaille ja valmistuneille!). Illalla oli tarkoitus tehdä palstahommia, mutta nukahdin sohvalle niin, että ilta meni siinä nukkuessa, sen verran viikon työt painoivat. Kaikki palstatyöt jäivät siis sunnuntaille, ja kuten eilisestä postauksesta näkyi, niin sain sen tehtyä mitä olin ajatellut viikonloppuna tehdä. Mutta koska työt jäivät eiliselle, ei ruuanlaitolle ollut muka kamalasti aikaa, siitä huolimatta että tiesin että pitää tehdä jotain joka jeesaa tätä(kin) hektistä viikkoa. Kaivoin pakastimesta villisian etulavan, ja ajattelin tehdä nyhtöpossua, kerrankin Jenni Häyrisen virallisen Katuruokaa-kirjan ohjeella. Ja kun sen olin päättänyt, oli luontevaa tehdä pitaleivät/sämpylät saman kirjan ohjeella, ja tietysti chipotle-majoneesia. Siinä olikin hyvä sunnuntaiateria kaiken kiireen keskellä. Lihaa jäi sopivasti myös tälle viikolle, eli vaikka en olisi kotona tekemässä ruokaa, niin muut saavat helposti mahansa täyteen.

Tämä on kyllä loistava ohje, suosittelen jos joku ei ole vielä kokeillut. Erikoisterkut siskolle, joka sanoo olevansa kyllästynyt samoihin ruokiin mitä tekee aina; tästä saa vähällä vaivalla hyvää ruokaa päiväksi pariksi. Samalla vaivalla voi tuplata ohjeen helposti

Liha:
1,6 kg villisian etulapaa (1,5 kg porsaan kassleria ohjeessa)
suolaa, pippuria
1 rkl ruokosokeria
1 dl vettä

Hiero lihan pintaan suolaa, pippuria ja sokeria. Laita liha pataan (tai vuokaan), lisää vesi ja peitä kannella (tai foliolla). Paista possua uunissa 150 asteessa viitisen tuntia tai yli.

Kastike:
öljyä
1 sipuli
3 vakosipulinkynttä
1 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 rkl fariinisokeria
1 rkl Worcestershire-kastiketta (käytin muuten ajatuksissni HP-kastiketta)
1 tl sinappia
1 tl tabascoa (en käyttänyt)
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl savupaprikajauhetta (käytin vähemmän)
1 tl Aji Fantasy - jauhetta
1 tl savustettua Aji Cristalia (ohjeessa oli vaan 1 tl chilirouhetta)
400 g paseerattua tomaattia

Valmista kastike. Kuullota silputtuja sipuleita öljyssä, lisää mausteet ja tomaattimurska. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia, soseuta lopuksi sauvasekoittimella sileäksi. 

Ota liha pois padasta ja revi se suikaleiksi haarukoilla. Laita revitty liha uunivuokaan, lisää 2 dl valunutta paistolientä sekä kastike ja sekoita. Paista vielä 200 asteessa uunissa 20 minuuttia. 

Syötiin pitaleipien ja sämpylöiden välissä. Lisänä suikaloitua kaalia ja kurkkua sekä chipotle-majoneesia.

Ei kommentteja: