perjantai 4. maaliskuuta 2016

Haukihodari ja hauenmätiä


Jos haukimakkara on loistavan makuista, siitä tehdyt hodarit ovat vielä ihan uusilla leveleillä (kuten ekaluokkalainen sanoi). Tein hodarisämpylät hamparilaissämpylöiden luottoreseptillä. Käytin haukimakkaraa sekä tein lisukkeiksi nopeita etikkakurkkuja ja hauenmätilisuketta. Lapset tosin vaihtoivat mätilisukkeen ketsuppiin kuten arvata saattoi. 



Hauenmätiä kermaviilin ja sipulin kanssa


2 rkl hauenmätiä pakastettuna, kalvot poistettuna ja suolattuna
1 rkl kermaviiliä (olisin käyttänyt smetanaa jos olisi ollut)
1 pieni punasipuli, tai puolikas isommasta, hienoksi pilkottuna
mustapippuria myllystä

Tuore hauenmäti pitää pakastaa vähintään vuorokaudeksi vähintään -18 asteeseen ennen käyttöä. Sen jälkeen sulata mäti hitaasti, poista siitä kalvot joko "lypsämällä" mäti ulos pussista, tai sitten vatkaamalla runsaassa kylmässä vedessä. Suolaa mäti miedosti, lisää kermaviili (tai smetana tai hapankerma) ja hienoksi pilkottu sipuli. Sekoita kaikki sekaisin. Tarkista suola, lisää pippuria myllystä (jos muistat). Anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa.

Kurkkua etikkaliemessä


Siivuta kurkkua ihan ohueksi esim. juustohöyllä tai mandoliinilla. Leikkaa viipaleet vielä suikaleiksi. Laita kulhon pohjalle vähän etikkaa, vähän enemmän vettä, pieni ripaus suolaa ja vähän isompi ripaus sokeria. Sekoita kurkkusuikaleet etikkaliemeen ja anna maustua hetki jääkaapissa.

Haukihodari


Kokoa hodari. Leikkaa sämpylä auki toiselta puolelta, laita kurkkua reilusti, haukinakki (tai kaksi) ja lopuksi vielä mätiseosta. Nauti, nauti oikein kunnolla. Toistaiseksi elämäni paras hodari (en ole kyllä vieläkään käynyt esim. Hodarissa&Hummerissa).

8 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Mahtavia nämä sun haukireseptit. Voin tunnustaa, että tämän kalan kanssa olen aivan käsi. Liikaa tarumoja kouluruokalan ruotoisista haukipyöryköistä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kannattaa unohtaa ne kouluruuat tässä tapauksessa. Minulla on nyt miljoona (no ainakin 3) ideaa mitä tehdä hauesta, voi olla että on pakko elämän ekaa kertaa ihan ostaakin haukea, että saa kaikki kokeiltua (enää yhdet fileet pakastimessa). Käytän muuten sitä Hakiksen Ekströmin kalapuotia, sitä mistä saa sätkiviä kaloja :)

Annaleena kirjoitti...

Oi mikä herkku! Täytyykin ostaa suolta pakastimeen ja testata tuo haukimakkara! :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kannattaa kokeilla, vaikka oli odotukset korkealla, niin maku ja koostus yllätti positiivisesti vielä siitäkin. Ja tuosta makkarasta voisi tehdä vaikka "makkarakeittoa" tai vaikka mitä muuta.

Ulla kirjoitti...

Oi, oi, tuosta ei hodari voi paremmaksi tulla. Näyttää ihan mielettömän hyvältä.

Tuplaespresso kirjoitti...

Pääasia ettei makkarat enää sätki ;-)

annekatariina kirjoitti...

Hauki kuuluu niihin kaloihin, joita syön erittäin harvoin. Tässäpä olisi oivat reseptit myös hauelle, ehkäpä kokeilen.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, niin epäilen minäkin, vaikka tietysti voisi käydä testaamassa sen Kampin Hodarein&Hummerin, ettei nyt liian ylpeäksi ala ;)

Tuplae, juuri niin :D

annekatariina, suosittelen kokeilemaan. Minun tulee tehtyä haukea (ja lahnaa) silloin kuin saan sitä jostain, mutta ehkä haukea voisi ostaakin joskus.