keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Loistava mustikkapiirakka osittain River Cottagen ohjeella


Mieli hyrisee onnesta sillä olen löytänyt piirakkataikinan ohjeen, joka toimii käsissäni, on miellyttävä ja helppo työstää ja joka maistuu oikeasti hyvältä sekä on rakenteeltaan suorastaan loistava. Tätä varten piti matkustaa Englantiin ja mennä River Cottagen neljän päivän kurssille, mutta jo pelkästään tämän, ja sen suolaisen piirakkataikinan, takia matka oli kaiken sen rahan ja vaivan arvoinen. Taustatiedoksi sen verran, että minusta lähes kaikki tekemäni piirakkataikinat ovat joko vaikeita käsitellä tai pahan tai vähintään ei-minkään makuisia, tai yleensä ainakin rakenne on ollut kehno.

Minusta edelleen paras mustikkapiirakka on pullataikinaan tehty, mutta siitä huolimatta en muista näin hyvää mustikkapiirakkaa syöneeni. Ihan huippu vaikka itse sanonkin. Pohja on siis samanlainen jota käytettiin neljän päivän kurssin kasvispäivän raparperipiirakkaan. Päälle laitoin mustikoita sekä kerman ja pavlovasta jääneiden munankeltuaisten seoksen joka toimi ihan älyttömän hyvin. Ainoa hankala asia tässä piirakassa on malttaa antaa sen jäähtyä kokonaan ennen kuin syö sen. Tätä voisi tarjota vaikka millaisissa juhlissa vaikka kenelle, niin hyvää se oli.

Alkuperäisessä reseptissä pohjataikina oli nelinkertainen tuosta. Tuo määrä on kuitenkin sopiva sellaiseen tavallisen kokoiseen piirakkavuokaan (halkaisija n. 26 cm). Minä en tehnyt taikinaa aivan niin hienosti kuin teimme kurssilla, mutta tämä yksinkertainen tyyli toimi ihan yhtä hyvin kuin kurssillakin, eli näin teen jatkossakin. 

Pohja:

115 g voita
160 g jauhoa
vähän suolaa (alle tl)
60 ml vettä

Pilko todella kylmä voi pieniksi kuutioiksi. Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi, lisää suola ja vesi ja työstä kaikki hyvin sekaisin taikinaksi, sellaiseksi kimmoisaksi. Laita taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja ala kaulia. Kauli taikina paksuksi levyksi, taittele ylhäältä noin 1/3keskelle, alhaalta samoin. Taittele vielä toinen sivu puoleen väliin, ja toinen sivu päälle, nyt sinulla on korkea pieni neliö. Kauli se taas alkuperäisen kokoiseksi, toista taittelut. Toista yhteensä nelisen kertaa. Taputtele/kauli lopuksi taikina vähän littanammaksi, kelmuta se ja pistä jääkaappiin vähintään tunniksi, pidempi aika käy myös hyvin (kurssilla teimme taikinan aamupäivälllä ja iltapäiväivällä leivoimme sen).

Valmista sillä välin täyte:

2 dl kermaa
vaniljatanko
3 munankeltuaista
½ dl sokeria (tai vähän yli jos pidät makeasta)
1 tl maissitärkkelystä

n. 5-7 dl mustikoita

Laita kerma lämpiämään kattilaan, laita sinne vaniljatanko ja siitä raaputetut siemenet mukaan. Anna kerman juuri ja juuri kiehahtaa, siirrä se syrjään jäähtymään noin kymmeneksi minuutiksi. Poista vaniljatanko. Vatkaa keltuaiset ja sokeri hyvin sekaisin, lisää maissitärkkelys ja valuta lämmin kerma koko ajan vatkaten. Laita seos jäähtymään jääkaappiin (ei ole pakko, minulla oli muuta tässä välissä).

Kauli taikina vähän suuremmaksi kuin piirakkavuoka, nosta taikina vuokaan ja leikkaa reunat tasaiseksi. Kaada munakermaseos ja lisää haluttu määrä mustikoita. Paista 175 asteessa n. 35 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt ja piirakan reunat ovat saaneet väriä. Anna piirakan jäähtyä ja nauti.

Sanoinko jo, että onpahan ihan mielettömän hyvä mustikkapiirakka. 

9 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Kuulostaa tosi hyvältä. Tuo täyte kruunaa piiraan taatusti. Kiitos.

Ulla kirjoitti...

Kuulostaa tosi hyvältä. Tuo täyte kruunaa piiraan taatusti. Kiitos.

sauvajyvänen kirjoitti...

Eipä kestä, tämä oli kyllä ihana piirakka.

annekatariina kirjoitti...

Näyttää ja kuulostaa niin hyvältä, että pakko kokeilla juuri nyt mustikka-aikaan.

sauvajyvänen kirjoitti...

Toivottavasti pidät piirakasta.

Nanna kirjoitti...

Pavlovan tekoa tiedossa. Nyt tiedän minne ylimääräist keltuaiset!

sauvajyvänen kirjoitti...

Hyvä! Ja kuten kuvasta näkee, voi täytteen määrää lisätä, enemmän kermaa ja keltuaisia, varmasti toimii niin :)

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Mulla on kanssa hakusassa piirakan pohja, olen jo alistunut ja ostan kaupasta... ehken enää tämän jälkeen :D.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kyllä kaupankin taikinoille on paikkansa. Esim. tänään tein mammanmarjapiirakan sillä välin kun possu paistui uunissa, perunat kiehuivat ja sienikastike hautui. Äkkiä vadelmia saunan takaa, vähän perkasin mustikoita ja niin pääsi piirakka uuniin samalla kun nostin possun sieltä pois.