lauantai 19. marraskuuta 2016

Jamien suklaakupit


Tänä vuonna en tehnyt isänpäivänkakkua, sen sijaan tein jokaiselle oman pienen suklaakakun kuppiin. Tämäkin resepti on Jamien joulukirjasta, eli tänä vuonna koko ateria oli sieltä peräisin, ja hyvin toimi. Alkuperäinen ohje oli 12:lle, minä puolitin sen, mutta olisi kyllä kannattanut tehdä vain se 1/3, niin tujua kakku oli. Kirjassa se oli tehty ihanaan pieneen kahvikuppiin (eikä kolhoon mukiin), ja niin minäkin aion tehdä ensi kerralla. Koska muki oli paksu, ehkä sitä olisi pitänyt paistaa vielä vähän lisää. Ensi kerralla käytän lasten toiveesta taloussuklaata, se edelleen maistuu lapsille paremmin kuin nuo tummemmat suklaat. Kastiketta saa olla reilusti, se oli ihanaa.

Tämä annos on kuudelle tehtäväksi pieniin kahvikuppeihin (minä tein neljälle mukeihin, melkein kaikilta jäi osa syömättä herkullisuudesta huolimatta)

150 g tummaa suklaata (70%)
100 g voita
150 g sokeria
3 pientä munaa (tai 2½ isoa)

4 klementiiniä
1 rkl sokeria
4-6 tl creme fraichea

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa (tai varovasti matalalla lämmöllä kattilassa). Ohjeessa oli taas tyypilliseen englantilaiseen tapaan suolatonta voita ja suola erikseen lisättynä, minä käytin tavallista voita. Kun ovat sulaneet, poista vesihauteesta ja anna jäähtyä 15 minuuttia. Vatkaa sokeri ja munat toisessa kulhossa hyväksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista ja lisää sulatettu suklaa-voi joukkoon. Jaa kuuteen (tai neljään) uunin kestävään kahvikuppiin. Siirrä kupit uunivuokaan ja kaada vuokaan kiehuvaa vettä niin, että se ylettyy taikinan puoleen väliin saakka. Paista 170 asteessa 25 minuuttia (kupeille riittää varmasti, näitä olisi voinut paistaa hetken kauemmin). Siirrä kupit pois vedestä ja anna jäähtyä huoneenlämmössä 15 minuuttia.

Tee klementiinisiirappi sillä välin. Purista mehu siivilän läpi kattilaan, lisää sokeri ja anna kiehua hiljalleen n. 15 minuuttia kunnes siirappi on vähän paksuuntunut. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 

Tarjoile suklaakupit klementiinisiirapin ja ranskankerman kanssa. 

4 kommenttia:

Elina / Linnunlaulu kirjoitti...

Vesi herahti kielelle :) En juuri koskaan tee muutakuin marjaleivonnaisia ja niitäkin pääsiassa vain siihen aikaan, kun marjat ovat tuoreita, mutta kyllähän sisältä pehmeä ihana suklaakakku hirveän hyvää tietysti on :)

En ole pitkään aikaan tehnyt mitään ruokaa, isäntä on pitänyt meidät hengissä. Isänpäiväkin meni isän itsensä valmistamilla eväillä. Hyvää kyllä oli.

sauvajyvänen kirjoitti...

Tuohon voisi tehdä jonkun marjasiirapin, esim. vadelmista tulisi varmasti ihana.

Elina / Linnunlaulu kirjoitti...

No, niinpä! Pihlajanmarjasiirappia on tehtynäkin - aivan älyttömän hyvää. Sekin saattaisi sopia.

sauvajyvänen kirjoitti...

Pihlaja sopii minusta todella hyvin suklaan kanssa, kannattaa kokeilla.